logo F1online.sk

Chystá Domenicali zásadný rez? Som zástancom zrušenia voľných tréningov

Po štarte VC Saudskej Arábie 2023: Fernando Alonso, Sergio Pérez, Carlos Sainz
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 3. 2023

Zdá sa, že piatkové voľné tréningy sú tŕňom v oku súčasného vedenia Formuly 1. Tá na čele so Stefanom Domenicalim neskrýva svoje presvedčenie, že piatkový program je v súčasnosti málo atraktívnym a málo ziskovým bodom programu, ktorý by sa dal využiť aj efektívnejšie. Talian minulý víkend naznačil, že by uvítal zmenu.

Pretláčanie nového formátu víkendu a zavedenie šprintov je agendou talianskeho manažéra už niekoľko rokov. Piatková kvalifikácia, sobotný šprint a nedeľné preteky je formát, ktorý sa mu z obchodného hľadiska rozhodne pozdáva viac, než piatok zložený „iba“ z dvoch voľných tréningov.

Je zrejmé, že zvýšenie počtu šprintov z troch na šesť neuspokojila hlavného zástupcu Liberty Media vo Formule 1. Domenicali bol minulý víkend videný v Portimau, kde sledoval prvé podujatie novej sezóny MotoGP a novinárom rád zodpovedal na otázky týkajúce sa diania vo Formule 1. Niektorých pritom svojimi vyjadreniami dosť šokoval.

„Som zástancom zrušenia voľných tréningov, ktoré sú síce skvelé pre inžinierov, ale verejnosť ich neobľubuje,“ prehlásil Domenicali pre portugalskú televíziu Sport TV.

Viac toho v podstate nezaznelo a ťažko povedať, čo tým mohol šéf Formuly 1 myslieť. Mohol to byť začiatok ďalších, ešte odvážnejších, plánov na zmenu formátu víkendu? Podľa niektorých áno, podľa iných nie.

„Domenicaliho vyjadrenia by nemali byť interpretované tak, že F1 uvažuje o úplnom zrušení tréningov,“ napísal vo svojom komentári reportér portálu Motorsport.com Jon Noble.

„Miesto toho to skôr znamená pokračovanie diskusií na úrovni Komisie F1 o možných budúcich zmenách formátu veľkých cien s cieľom zvýšiť vzrušenie na trati. Existuje totiž argument, že tri tréningy sú pri klasickom formáte víkendu príliš veľa,“ dodal Noble.

Možno nie je mimo misu tvrdiť, že tri tréningy sú skrátka veľa a zvlášť veľkým tímom s najdokonalejšími simulačnými nástrojmi dáva možnosť vyladiť svoje nastavenie až do úplnej dokonalosti, čo im pomáha ešte zvýšiť náskok na prenasledovateľov.

Stačí si spomenúť na minuloročnú Veľkú cenu Brazílie, ktorá bola šprintovým víkendom a tímy dostali k dispozícii len jeden voľný tréning, než vstúpilo do hry pravidlo parc fermé. Dovtedy dominantný Red Bull to v piatok nedokázal vôbec poskladať a víkend napokon pre tento tím skončil katastrofou. Podobné myšlienky by tak mohli zvýšiť nepredvídateľnosť víkendov.

Súvisiace články