logo F1online.sk

Podľa Jordana mal Alonso získať titulov oveľa viac: Mohol ich mať až osem

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 3. 2023

Hoci Eddie Jordan Fernanda Alonsa nikdy neviedol ako šéf tímu, prechováva voči nemu značné sympatie. Ír sa v nedávnom rozhovore vyslovil, že Španiel mal prvenstiev v šampionáte získať omnoho viac. Môže si však za to vraj sám – keby si umnejšie vyberal tímy a nerobil hlúpu prestupovú politiku, mohol byť dnes jeden z historicky najúspešnejších jazdcov vôbec.

Fernando Alonso sa zo svojich dvoch majstrovských titulov tešil už veľmi dávno, konkrétne v ročníkoch 2005 a 2006. O prvenstvá v šampionáte však bojoval aj po roku 2010. Následne sa ale na dlhé roky zahrabal v McLarene a tiež v Alpine, kde o popredných priečkach mohol len snívať. Vlani sa rozhodol prestúpiť do Aston Martinu a zdá sa, že by z jeho strany konečne mohlo ísť o dobrý krok.

Podľa Eddieho Jordana však k tomuto prestupu dochádza neskoro. Ír sa domnieva, že Alonso mal byť umnejší už roky predtým a keby laicky povedané „viacej rozmýšľal“, mohol dnes kraľovať historickým rebríčkom.

„Pamätám si, ako Fernando Alonso na vlhkej trati v skutočne ťažkej zákrute v japonskej Suzuke predbiehal Michaela Schumachera. Povedal som si: ´Bože môj, veď to nemôže zvládnuť,“ rozhovoril sa Eddie Jordan pre OLBG o momente, keď si Alonso získal jeho sympatie.

„Alonso však predbiehací manéver dokončil a ja som si pomyslel, že je predurčený k veľkým veciam. Vlastne ho obviňujem z toho, že nezískal štyri, šesť alebo osem titulov. Mal si svoje tímy vyberať lepšie.“

„Ako tridsiatnik sa rozhodol ísť po peniazoch, mohol ísť ale inou cestou. Teraz si uvedomil, že sa ocitol v tíme, s ktorým môže zaznamenať dobré umiestnenia, no na Red Bull to stačiť nebude. Verím však, že v tomto roku nejaké preteky vyhrá.“

Ako býva zvykom, Jordan sa rozhovoril na všemožné témy. Nevynechal ani preteky v Saudskej Arábii.

„Alonso predviedol [v Džidde] veľmi dobrý štart, ale Pérez si počínal skvele a následne mu ušiel, napriek tomu, že sa Alonso snažil zúfalo sa udržať v jeho DRS zóne,“ povedal.

„Alonso dostal od neuveriteľného auta Red Bullu poriadnu facku, ktorá sa pravdepodobne zopakuje. Aston Martin sa v súčasnosti s Red Bullom nemôže rovnať, je to pre nich ťažký oriešok.“

Napriek tomuto vyjadreniu by Jordan na Alonsovom mieste konal inak.

„Keby som bol Alonsom, zameral by som sa na Péreza a pokúsil sa dostať sa mu do hlavy,“ dodal 74-ročný rodák z Dublina.