logo F1online.sk

RacingNews365.com: O vstup do F1 má záujem švajčiarsky tím podporovaný Saudskou Arábiou

Džidda, Saudská Arábia, vlajka
© Twitter/Scuderia Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 3. 2023

Prednedávnom sme vás informovali, že o vstup do F1 prejavujú záujem Andretti-Cadillac, Panthera Team Asia a HiTech. Záujemcov o najvyššiu motoristickú triedu však zdá sa, začína pribúdať. Po novom poškuľuje po miestenke vo Formule 1 švajčiarsky tím vedeným Craigom Pollockom, ktorý by sa mohol opierať o finančnú podporu Saudov. Aspoň tak tvrdí portál RacingNews365.com.

O švajčiarskom projekte sa nateraz vie len málo. Mal by ho viesť Škót Craig Pollock, zakladateľ British American Racing (BAR), ktorý je tiež známy tým, že bol v minulosti manažérom Jacquesa Villeneueva.

Taktiež sa počíta s tým, že by sa novovzniknutý tím mohol opierať o „finančnú výpomoc“ popredných saudských predstaviteľov. Keďže sa však portálu RacingNews plnohodnotné stanovisko od Pollocka vymámiť nepodarilo, nakoľko je skúpy na slovo, obrátil sa na saudskoarabského princa Khalida, ktorý je považovaný za potenciálneho sponzora tímu a zároveň je prezidentom Saudskej federácie motoristického športu. Ten bol už o niečo zhovorčivejší.

„Je to stále vo veľmi rannom štádiu,“ vyslovil sa princ. „Vykonali sme viacero štúdií o uskutočniteľnosti tohto projektu, je tu však veľa vecí, ktoré musíme ešte urobiť a zvážiť. Teraz je vstup do Formuly 1 oveľa jednoduchší než v minulosti, ale kým prijmeme konečné rozhodnutie, musíme toho urobiť ešte veľa.“

„Dúfam, že sa nám podarí vyriešiť veľa vecí skôr ako neskôr, pretože neskorší vstup do Formuly 1 bude stáť oveľa viac. Situáciu pozorne sledujeme a máme veľký záujem.“

Na základe vyššie uvedeného sa skutočne zdá, že sú špekulácie predsa len založené na pravde. To však neznamená, že budú mať Švajčiari, Pollock a Saudi cestu do F1 automaticky otvorenú. Záujemcov začína pribúdať, no keďže máme vo Formule 1 už desať tímov a na štartovom rošte ich môže byť nanajvýš dvanásť, miestenky sú voľné len dve.

Saudom a kolektívu však hrá do karát fakt, že disponujú obrovským kapitálom a takisto, že to s Formulou 1 myslia zrejme vážne, veď posúďte sami.

„Naším cieľom je priniesť know-how, skúsenosti a odborné znalosti,“ povedal na nedávnej tlačovej konferencii pre vybrané média hovorca Saudskej Arábie. „Naším cieľom je nielen organizovať podujatia, vo Formule 1 chceme mať väčšiu úlohu.“

„Chceme mať v F1 saudskoarabský tím a jedného dňa v blízkej budúcnosti aj saudskoarabských mechanikov. Možno tu tiež začneme vyrábať autá a presunú sa sem základne niektorých tímov,“ doplnil.

  • Značky