logo F1online.sk

Alonso: Mám pocit, že ľudia ľutujú moje kariérne kroky, no fakty hovoria niečo iné

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 3. 2023

Fernando Alonso je právom považovaný za jedného z najtalentovanejších pretekárov histórie, no za celé svoje pôsobenie vo Formule 1 získal len dva tituly. Čím to je? Podľa väčšiny fanúšikov najmä tým, že v priebehu rokov učinil hneď niekoľko zlých kariérnych rozhodnutí. Španielsky matador však s týmto tvrdením nesúhlasí a hovorí, že fakty naznačujú pravý opak.

Fernando Alonso započal kariéru vo Formule 1 ešte v roku 2001 vo farbách Minardi. Následne zamieril do Renaultu, s ktorým sa v rokoch 2005 a 2006 tešil zo zisku majstrovských titulov. Potom sa nechal zlanáriť McLarenom, kde však nemal na ružiach ustlané. Nasledoval angažmán vo Ferrari a návrat do McLarenu, ktorý bol žiaľ katastrofou. Po dvojročnej odmlke sa takmer ako štyridsaťročný vrátil do najvyššej motoristickej súťaže s Alpinom, odkiaľ na začiatku aktuálnej sezóny prestúpil do Aston Martinu.

Za dlhokánske pôsobenie Alonsa vo Formule 1 by sa dalo povedať, že skutočne konkurencieschopným autom disponoval len v rokoch 2005, 2006, 2007, 2010, 2012 a možno 2011 a 2013 – čo je dosť málo. Španiel si však myslí niečo iné.

„Povedal by som, že za 20 rokov mojej kariéry som zažil štyri frustrujúce roky v McLarene, ktorý nebol konkurencieschopný,“ uviedol Fernando Alonso pre Channel 4. „Zvyšných šestnásť rokov svojho pôsobenia vo Formule 1 som však bojoval o pódiá a víťazstvá, čo je pomerne jedinečné.“

„Niekedy mám dojem, že ľudia mimo Formuly 1 dokonca moje kariérne kroky ľutujú, ale fakty hovoria niečo iné, takže to niekedy rád objasním.“

Zdá sa, že napriek niekoľkým zlým prestupom v minulosti sa Alonso tentokrát rozhodol správne. Aston Martin sa javí byť druhým najsilnejším tímom na štartovom rošte a podľa Pedra de la Rosu je len otázkou času, kedy Španiel zaknihuje víťazstvo s poradovým číslom 33.

Šéf stajne Mike Krack je nateraz vo vyjadreniach opatrnejší, no spoluprácu s Alonsom si nesmierne pochvaľuje.

„Na Fernandovi mi naozaj imponuje skutočnosť, že má 41 rokov a je to ten istý a rovnako hladný Fernando, s ktorým som sa stretol v roku 2007,“ poznamenal pre Reuters.

„V jeho prístupe sa nič nezmenilo, pracuje rovnako tvrdo ako v minulosti a na každého sa snaží vyvíjať tlak. Fyzický je mladý, stará sa o seba a neuveriteľne tvrdo maká v každom malom detaile – nielen v aute, v tíme, ale aj na tréningoch či v strave. Je to veľmi kompletný športovec,“ doplnil Krack.