logo F1online.sk

Hamilton nepotreboval ani zákryt: Chcel som mať pred sebou voľno

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2020

V kvalifikácii je dôležité využiť každú aj tú najmenšiu príležitosť, aká sa jazdcovi naskytne. Dominantný Lewis Hamilton to v Belgicku nepotreboval. Namiesto toho, aby sa pokúšal na dlhých belgických rovinkách získať výhodu jazdou v zákryte za iným pretekárom, si povedal, že na trať vyrazí ako úplne prvý, a on bude ostatným rozrážať vzduch.

Jazda v zákryte so sebou prináša rýchlostnú výhodu — snažil sa o ňu Max Verstappen ale napríklad i Charles Leclerc —, ale na druhej strane aj isté riziko. To Hamilton nechcel podstupovať. Bol si sebou a svojím autom dostatočne istý.

“Každý víkend Valtteri a ja máme na výber. Jeden víkend sa on rozhoduje, či pôjde prvý alebo druhý, a nasledujúci sa rozhodujem ja. Teraz som mal ja na výber,” vysvetľoval na pokvalifikačnej konferencii svoje rozhodnutie Lewis Hamilton. “Rozhodol som sa ísť prvý.”

Nešiel však len prvý z Mercedesu, ale úplne zo všetkých. “Chcel som byť na čistom vzduchu a aby som nemusel v poslednej zákrute spomaľovať za ostatnými. Chcel som mať pred sebou voľnú trať a myslím si, že to zafungovalo.”

“Z jazdy v zákryte je potenciál malého zisku, ale na druhej strane aj hrozba, že sa za niekým zaseknete, že niekto spraví chybu a spôsobí žlté vlajky hneď vpred vami. Ja som si len chcel byť istý tým, že som vpredu pred tým všetkým, aby som mohol zajazdiť najlepšie kolo, aké som len mohol,” ozrejmil Hamilton.

Pred kvalifikáciou vraj “študoval” možnosť jazdy v zákryte a výhodu, akú by mu to prinieslo. Pri náskoku, aký Mercedes každú sobotu má, mu tých pár desatiniek pravdepodobne nestálo za tú námahu.

“Chcel som byť na čistom vzduchu, nemusieť si robiť starosti s ľuďmi predo mnou a medzerami v poslednej zákrute, nedumať nad tým, či je ten rozdiel štvorsekundový alebo osemsekundový. V zákryte jazdíte aj keď ste sedem sekúnd za niekým, no ja som nechcel, aby sa mi čokoľvek dostalo do cesty. Dopadlo to perfektne,” zhodnotil šesťnásobný majster sveta.

Brit napokon doplnil, že podľa neho zažil jednu z najmenej problémových kvalifikácií v kariére. “Každý kolo bolo presné na centimetre, nerobil som žiadne chyby, nemal som žiadne problémy. V Q3 je to vždy trochu náročnejšie, pretože chcete zajazdiť dobré kolo, a moje prvé bolo skvelé. Pomyslel som si, že to bolo perfektné kolo. Potom sa mi podarilo ešte niečo nájsť v iných častiach.”