logo F1online.sk

Briatore: Alonso je starý? Nezmysel. Do tímu priniesol viac entuziazmu než Vettel

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár23. 3. 2023

Keď Fernando Alonso v polovici minulej sezóny oznámil, že prestupuje do tímu Lawrenca Strolla, mnohí si ťukali prstom na čelo. Jeho predošlý zamestnávateľ Alpine bol v tom čase po výkonnostnej stránke štvrtým najsilnejším celkom štartového poľa, zatiaľ čo Aston Martin sa výsledkovo prevažne trápil. Skúsený matador bol tiež kritizovaný za to, že si na staré kolená „nedá pokoja“, zbytočne vymýšľa a jeho nový prestup skončí, podobne ako jeho predošlé niekoľké angažmány, fiaskom. Nakoniec je ale všetkému inak a dvojnásobný majster sveta píše zatiaľ s Aston Martinom úspešný príbeh, čo neušlo ani pozornosti Flavia Briatoreho, ktorý si do Alonsových neprajníkov schuti „kopol“.

Alonso sa v úvodných dvoch pretekoch sezóny umiestnil zhodne na treťom mieste, keď nestačil len na favorizované Red Bully. Na trati pôsobil ako mladý pretekár, ktorý je plný motivácie a odhodlania. Briatoremu, ktorý stál pri Španielových dvoch tituloch v roku 2005 a 2006, sa preto naratív, že je Alonso už na Formulu 1 pristarý, vôbec nepozdáva.

„Povedali, že je príliš starý a že nie je tímový muž, čo je nezmysel,“ povedal pre taliansky Corriere della Sera Flavio Briatore. „Stačí mu dať rýchle auto a on bude vedieť, ako z neho vyžmýkať maximum a dosiahnuť dobré výsledky, pretože je výnimočný.“

„Vo veku 41 rokov je rýchlejší ako niekto v dvadsiatke,“ poznamenal 72-ročný Talian, podľa ktorého priniesol Alonso do Aston Martinu oveľa viac ambícií či nadšenia ako jeho predchodca Sebastian Vettel.

„Fernando priniesol entuziazmus a ambície, aké ste ešte nevideli. Vôbec sa to nepodobá na Vettelovu etapu v Aston Martine. To potrebujete tiež, ak chcete poraziť Ferrari a Mercedes,“ vyslovil sa bývalý šéf Renaultu či Benettonu.

Zatiaľ čo Aston Martin získal vlani až o 118 bodov menej než Alpine, v tomto roku je situácia diametrálne odlišná. Alonsov prestup bol podľa Briatoreho nemalý risk, ktorý však priniesol vytúžené ovocie.

„Bolo to riskantné, no stálo to za to,“ uviedol. „Ponúkli nám dvojročnú zmluvu [Briatore je manažér Alonsa, preto „ponúkli nám“, pozn. red.], zatiaľ čo iní, odvolávajúci sa na vek, len ročnú.“

„Vedeli sme, že Lawrence Stroll tvorí skvelý tím – videli sme túžbu po zmene, ktorá napríklad v Alpine nebola. Lawrenca poznám 30 rokov, je skutočným fanúšikom F1 a je zároveň úspešným podnikateľom. Začínal ako sponzor a potom kúpil Racing Point.“

„Vzal veľa ľudí z Red Bullu a iných tímov. V týchto tímoch boli číslo dva alebo tri a on im dal viac povinností. Investoval do aerodynamického tunela a novej továrne. Ak chceš rásť, musíš to urobiť.“

Alonso by v prebiehajúcej sezóne určite aspoň párkrát rád zvíťazil. Red Bull sa však zatiaľ javí byť absolútne dominantný a je otázne, či Španiel dostane svoju príležitosť. Briatore je presvedčený, že ak sa tak stane, majster sveta z rokov 2005 a 2006 nezaváha.

„Aston Martin má stále nové auto. Uvidíme, do akej miery sa môže evolúciou zlepšiť. Ostatní sa budú aj naďalej usilovať porozumieť svojim problémom, zatiaľ čo Fernando má auto, ktoré je ľahko pochopiteľné a ovládateľné. Ak bude mať šancu vyhrať, nenechá si ju ujsť,“ dodal Briatore.