logo F1online.sk

The Race: Porsche sa definitívne vzdalo plánov na vstup do F1 v roku 2026

Porsche, ilustračné
© Porsche
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 3. 2023

Dlho sme to sledovali a dúfali. Nakoniec však prichádza to, čo sme aj očakávali. Nemecká automobilka Porsche podľa informácií britského portálu The Race definitívne zanevrela na svoje úsilie o vstup do Formuly 1.

V roku 2026 tak uvidíme na rošte len jednu zo značiek koncernu Volkswagen. Audi bude mať vlastný továrenský tím rozdelený medzi motoráreň v nemeckom Neuburgu a továreň v Hinwile, kde dnes pôsobí tím Sauber, v ktorom automobilka z Ingolstadtu čoskoro získa väčšinový podiel.

Podobnou cestou sa chceli vydať aj vo Švábsku, ale ich úsilie o nadobudnutie významných podielov v tímoch ako Red Bull alebo McLaren stroskotalo.

„Vyhliadky Porsche na vstup do Formuly 1 v roku 2026 vyzerali od tohto okamihu pochmúrne a podľa informácií The Race sa automobilka miesto toho chce sústrediť na svoje existujúce programy vo svete motoristického športu,“ uviedol britský portál.

Porsche v tomto období zažíva návrat do sveta vytrvalostných pretekov, keď vďaka novým pravidlám môže paralelne pôsobiť v americkej sérii IMSA aj majstrovstvách sveta (WEC). Veľmi úspešný štart do sezóny zažíva aj vo Formule E, v ktorej je pilot stajne Pascal Wehrlein po štyroch podujatiach na čele priebežného hodnotenia.

„Porsche má stále záujem o Formulu 1, ale v strednodobom horizonte nebude schopné nadobudnúť majetkovú účasť ani schopné spojiť sa s niektorým tímom,“ hlási The Race.

K návratu legendárnej automobilky do Formuly 1 sme boli v ostatnom roku najbližšie, od jej katastrofického pokusu dodávať motory tímu Footwork v roku 1991. Porsche Formule 1 nezatvára dvere, ale jeho návrat sa určite neuskutoční v roku 2026.