logo F1online.sk

Verstappen uznáva, že prázdna batéria ho prvý rad nestála: Asi som zarobil inde

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2020

Maxa Verstappena tesne po kvalifikácii škrelo, že na Valtteriho Bottasa stratil len pätnásť tisíciniek sekundy. Vyhlásil, že mu energia v batérii došla príliš skoro. Napokon ale uznal, že aj keby mu v nej niečo zostalo, na druhé miesto by to pravdepodobne nestačilo — nejaký čas by totižto stratil inde.

“Samozrejme, že sa vždy snažíte manažovať si v priebehu kola energiu, ale myslím si, že aj tak to bol azda najrýchlejší spôsob, ako obísť ten okruh,” zamýšľal sa nad tým, či bol druhý rad skutočne reálny, Max Verstappen. “Keď vám to v poslednej zákrute dôjde, tak cítite, že motor neakceleruje normálne, keďže vám došla energia.”

“Ale pravdepodobne ju využijete niekde inde. Len z toho vždy máte taký pocit… Keď sa pozrieme na dáta, pravdepodobne to bude najrýchlejší spôsob. Niekedy sa len cítite zvláštne,” pripustil pilot Red Bullu.

Tak či onak, Verstappen môže byť so stratou na Valtteriho Bottasa spokojný, a vlastne aj na Lewisa Hamiltona, keďže v posledných troch kvalifikáciách na Mercedes stratil v priemere 0,917 sekundy. Päť desatín je v porovnaní s tým pekný výsledok — a to sme na najdlhšej trati v kalendári a ešte nevošiel do platnosti zákaz kvalifikačných režimov.

“Keď sme sem prichádzali, tak sme očakávali, že s tými dlhými rovinkami to nebudeme mať najľahšie,” pokračuje rodák z belgického Hasseltu vzdialeného približne 80 kilometrov od Spa. “Myslím si však, že sme hneď v prvom tréningu našli celkom dobrý balans. To nám pomohlo.”

“Zatiaľ je to pozitívny víkend, nemohol som sa na veľa vecí sťažovať. A ak sa nemýlim, v kvalifikácii sme teraz boli Mercedesu najbližšie. To sa stalo na trati, na ktorej sme to nečakali, takže áno, som s tým veľmi, veľmi spokojný. Myslím si, že kvalifikácia prebehla dosť hladko.”

Na Maxa Verstappena si pokúsi zapoľovať Daniel Ricciardo štartujúci hneď za ním, no Verstappen ako jediný vyzývateľ strieborných šípov by sa mal koncentrovať na Mercedesy. Nebude to mať ľahké…

“Pozrite sa na ten časový rozdiel na Lewisa — nemyslím si, že by sme zrazu v pretekoch s ním začali bojovať. Ale nikdy neviete. Dúfam, že svoju úlohu zohrá aj počasie a každému to trochu sťaží. Hlavne na tejto trati ak sa niečo stane s počasím, tak je to zábava,” doplnil.