logo F1online.sk

Ricciardo sa po sobote usmieva, tetovanie pre Abiteboula ešte nevymýšľal

Daniel Ricciardo
© Renault
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2020

Výsledky piatkových tréningov bývajú niekedy klamlivé, ale v prípade Renaultu sa dobré časy potvrdili. Daniel Ricciardo vyštartuje do nedeľných pretekov z vynikajúceho štvrtého miesta. Pódium teda nie je ďaleko, no Ricciardo ho za samozrejmosť zatiaľ vôbec nepovažuje.

Austrálčan v jednom momente bojoval dokonca aj s Maxom Verstappenom, ale napokon sa Holanďanovi podarilo nájsť necelé tri desatiny sekundy na súpera v žlto-čiernom, a Ricciardo svoj posledný pokus nedokončil. To však francúzskemu tímu neprekáža; dôležité je, že stúpa nahor.

“S kvalifikáciou som veľmi spokojný — vlastne, spokojný som celý víkend. Včera sme ukázali, že máme dobrú rýchlosť,” vyspovedal sa v rozhovore pre Sky Sports F1 Daniel Ricciardo. “Vlani boli toto naše silnejšie trate, tie s nižším prítlakom, Spa, Monza. Zdá sa, že sme to tento rok zopakovali. Som šťastný, je to tu zábava, keď sa vám kolo vydarí.”

Renault sa rozhodol nastaviť svoje auto na nižší prítlak, vďaka čomu dosahuje na rovinkách vyššiu rýchlosť. Na rozdiel od Maxa Verstappena bude navyše Ricciardo štartovať na rýchlejších softoch, čo mu dáva obrovskú príležitosť dostať sa pred Holanďana už v prvom kole.

“Dúfam, že bude sucho, pretože máme dobrú pozíciu na trati a dobrú rýchlosť na rovinkách. Na štarte máme veľkú šancu, a potom — myslím si, že ak by som sa musel brániť, tak by som to nejaký čas zvládol. Taký je náš plán; pokúsiť sa byť lepší na štarte a vystrčiť tam lakte,” prezradil Ricciardo.

Počas rozhovoru dostal aj otázku týkajúcu sa jeho stávky s Cyrilom Abiteboulom, ktorý si dá spraviť tetovanie, ak Austrálčan získa v priebehu tohto roka pódium. Jedno by v nedeľu mohlo prísť… Pôjde o niečo na štýl Mika Tysona?

“Nemôžem byť k nemu taký krutý,” rozosmial sa rodák z Perthu. “Je to dobrý chlapík, nebudem až taký neľútostný. Na niečo už prídeme, nechcem piť na kožu medveďa, ktorý ešte behá po lese! Ak sa nám to podarí, tak bude dobrý nejaký spontánny nápad.”

Pred víkendom v Belgicku dostal novú pohonnú jednotku Esteban Ocon, ktorý si od nej sľuboval zlepšenie. Tá predchádzajúca mu neponúkala taký výkon, aký by si želal. Dnes mu aj napriek tomu chýbali viac ako dve desatinky sekundy…

“Musím sa na to pozrieť. Počas posledných pár pretekov bol medzi autami veľký výkonnostný rozdiel, to dnes neplatilo. Sú tu veci, ktoré môžeme robiť lepšie, aj po stránke môjho jazdenia, pochopenia pneumatík a podobných vecí,” uvedomuje si Esteban Ocon. “Ale áno, tento víkend sme toho veľa pochopili. Myslím si, že to nás do ďalších pretekov len posilní.”

Esteban Ocon dnes na Ricciarda dramaticky stratil v druhom sektore. Kým v prvej časti trate mal náskok 0,090 sekundy a v záverečnej prišiel o 0,099 sekundy, v prostrednom sektore mu chýbali dve desatiny.

“Môže to byť čokoľvek. Mal som veľmi dobrý prvý pokus v Q2, no odvtedy som sa už dostatočne nezlepšoval. A to potrebujete. Ak chcete mať dobrú kvalifikáciu, musíte sa každým kolom zlepšovať,” dodal Ocon.