logo F1online.sk

Nespokojný Vasseur: Niečo také je neakceptovateľné

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 3. 2023

Ferrari nenaplnilo takmer nič z toho, o čom sa pred víkendom hovorilo. Na trati v Džidde to nebolo lepšie a Ferrari v skutočnosti dopadlo ešte horšie než v Bahrajne, kde sa Carlosovi Sainzovi podarilo poraziť aspoň Mercedesy. Zdá sa, že v Maranelle sa budú klásť ťažké otázky a tie najťažšie položí nový šéf Frédéric Vasseur.

Nezačalo to pritom vôbec tak zle, zvlášť Charles Leclerc ukazoval v prvom stinte nedeľných pretekov vynikajúcu rýchlosť. Po výjazde safety caru, ktorý bol pre Ferrari veľmi zle načasovaný, a prezutí na tvrdé pneumatiky, sa to však Ferrari začalo rozpadať a výsledné šieste a siedme miesto je obrovským sklamaním.

„Celý víkend bol pre nás ako na hojdačke. Myslím si, že v sobotnej kvalifikácii sme mali solídne tempo a v porovnaní s Bahrajnom sme dokázali zvýšiť náš náskok na Mercedes a Aston Martin,“ začal boss Ferrari Frédéric Vasseur na pozitívnu nôtu hodnotiť saudskoarabský víkend pre F1 TV.

„Dokonca aj prvý stint v pretekoch bol celkom dobrý, hoci sa Carlos zasekol za Russellom a Strollom, a Charles sa dokázal posunúť z dvanásteho na šieste miesto. Myslím si, že to bol slušný prvý stint.“

„Potom sme však obuli hardy a boli úplne stratení. Musíme presne porozumieť tomu, čo sa stalo a napraviť to, pretože niečo také je skrátka neakceptovateľné,“ dodal Vasseur.

Ten sa nešiel vyhovárať na nesprávne načasovaný safety car alebo prostú smolu. Najdôležitejším poučením z týchto pretekov je podľa Francúzových slov skrátka skutočnosť, že Ferrari nemalo tempo.

„Myslím si, že všetci podcenili potenciál pneumatík, pretože pravdepodobne tou najlepšou stratégiou by bolo začať na mäkkých a finišovať na stredne tvrdých gumách. Možno sme to s Charlesom mohli skúsiť. Musíme sa však sústrediť na seba a nie po každých pretekoch začínať s ‚keby, keby, keby‘ a zle načasovaným safety carom, pretože po vojne je každý generál,“ povedal Vasseur.

„Toto nie je problém, pretože problémom bolo tempo a my sa musíme sústrediť práve na toto.“

„Nemyslím si, že naším hlavným problémom bol potenciál samotného auta. Potenciál sme v sobotu ukázali celkom slušný, takto je to skôr o adaptácii a presune z jednej zmesi pneumatík na druhú, a tam treba hľadať problém,“ dodal Fred.