logo F1online.sk

Zatiaľ samé príjemné prekvapenia, hodnotí Alonso svoj Aston Martin

Fernando Alonso
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2023

Aston Martin pokračuje vo svojej spanilej jazde. Iste, ich auto nie je najsilnejšie zo všetkých, ale kto by to po minuloročnom siedmom mieste v Pohári konštruktérov čakal? Vidieť optimizmus a nadšenie Fernanda Alonsa nám pred každými pretekmi dodáva nádej. AMR23 na RB19 možno nemá, ale „El Nano“ je zakaždým pripravený čarovať. Presne to budeme očakávať aj na štarte nedeľných pretekov, do ktorých dvojnásobný šampión vyrazí z prvého radu.

Nebudeme si klamať, Sergio Pérez je pre Alonsa určite prijateľnejší súper než Max Verstappen. Španielskemu matadorovi síce útok na prvú pole position od roku 2012 nevyšiel, ale prvé víťazstvo od roku 2013 je stále na stole.

„Určite mám radosť a som veľmi spokojný,“ povedal po kvalifikácii Alonso. „Pred príchodom na novú trať s novým autom čelíte zakaždým otáznikom, či bude fungovať rovnako dobre ako v Bahrajne, ale zatiaľ nám ponúklo samé príjemné prekvapenia; zakaždým je konkurencieschopné a ľahko zvládnuteľné. Uvidíme, či v nedeľu dokážeme opäť pozbierať veľa bodov.“

„Myslím si, že v kvalifikácii som dostal z auta maximum. Red Bull je veľmi silný a v jazde na jedno kolo je silnejšie než my aj Ferrari. Celkovo sme však s naším výkonom na tejto trati veľmi spokojní a do pretekov ideme optimisticky naladení,“ povedal Fernando.

Nielen Slovensko, ale aj Španielsko má svojho „štartéra“. Fernando Alonso je preslávený fantastickými štartami a teraz, hoci na špinavej časti trate, stojí proti Sergiovi Pérezovi, ktorému to v tejto disciplíne v poslednom čase nešlo najlepšie.

„Na tejto trati je štart dôležitý, ale pretekové tempo je ešte dôležitejšie. Máme tu štyri DRS zóny, takže si myslím, že každý nakoniec skončí na pozícií, ktorú si zaslúži,“ hovorí Alonso.

„Myslím si, že Red Bull je skrátka… dokonca aj Max by mal byť po štarte z pätnásteho miesta pred nami, minimálne teda na pódiu. Uvidíme, čo nakoniec dokážeme,“ dodal.

Lance Stroll opäť trochu zaostal, ale na svojho tímového kolegu určite nestratil toľko, čo napríklad Carlos Sainz alebo Lewis Hamilton. A čo viac, Kanaďan mal svoj záverečný pokus veľmi dobre rozbehnutý, na konci druhého sektora nebol od Sergia Péreza vôbec ďaleko, ale v tom treťom bola nedostatočná rýchlosť Aston Martinu na rovinkách veľkým hendikepom a Lance napokon odštartuje (po započítaní trestu Charlesa Leclerca) z piateho miesta.

„Je to trochu mrzuté, pretože mám pocit, že som mohol zajazdiť lepší čas,“ povedal po kvalifikácii Stroll. „Urobil som chybu v 23. zákrute. Mal som fialový prvý sektor, ale potom sa to celé pokazilo. Je to trochu škoda, ale stále je to pre nás dobrá pozícia do nedeľných pretekov.“

„Pódium by bolo podľa mňa skvelé a určite bude možné. Myslím si, že máme dobré pretekové tempo, ale budeme sa musieť dostať cez Ferrari a Mercedes pred nami. Hádam sa nám podarí získať dobré body,“ dodal kanadský pretekár.

Súvisiace články