logo F1online.sk

Hamilton naložil Bottasovi, Ferrari s problémami postúpilo z Q1

Lewis Hamilton
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2020

Lewis Hamilton je po kvalifikácii na Veľkú cenu Belgicka majiteľom 93. pole position. Dominantným výkonom porazil všetkých vrátane Valtteriho Bottasa, ktorý sa musel pri pohľade na polsekundovú stratu azda aj červenať. Tretia priečka patrí Maxovi Verstappenovi, ktorému chýbalo len 0,015 sekundy, aby Bottasa porazil.

Lewis Hamilton mal celú tretiu časť kvalifikácie s prehľadom pod kontrolou. Už po prvom pokuse zajazdil traťový rekord, a to napriek tomu, že vyšiel na trať ako prvý. Nemohol sa teda na rovinkách spoľahnúť na jazdu v zákryte ako ostatní pretekári. Nijako mu to ale neuškodilo.

Max Verstappen bol mierne sklamaný z tretieho miesta. Poľahky mohol byť o jednu priečku vyššie, ale v závere kola mu došla energia v batérii. Nebyť toho, chýbajúce necelé dve stotinky mohol nájsť.

Štvrtú priečku získal Daniel Ricciardo, ktorý bol po prvých jazdách dokonca pred Maxom Verstappenom. Potvrdil tak skvelú formu Renaultu, ktorú sme mohli vidieť už v piatok. Zle nedopadol ani jeho kolega Esteban Ocon na šiestej priečke. Dvojicu Renaultov rozdelil Alex Albon. Britovi opäť chýbalo 0,5 sekundy na jeho tímového kolegu.

Carlos Sainz na McLarene získal siedme miesto pred dvojicou Racing Pointov, ktoré vo finálnej časti kvalifikácie zajazdili len jedno merané kolo. Do prvej desiatky sa tesne vošiel aj Lando Norris, no na desiatom mieste aj zostal.

Ferrari sa vyhlo úplnej potupe a obom jazdcom sa podarilo postúpiť z aspoň prvej časti kvalifikácie. Tesne, ale podarilo. Charles Leclerc postúpil z pätnásteho a Sebastian Vettel z trinásteho miesta.

V druhej časti kvalifikácie však už Scuderia nedokázala zvrátiť svoj osud. Kým vlani Taliani obsadili prvé dve priečky v každom tréningu, v každej časti kvalifikácie a nakoniec vyhrali aj preteky, v sobotu stačili len na trináste a štrnáste miesto. Na postup chýbali Leclercovi tri desatiny, Vettelovi priepastných viac ako päť desatín.

Zvyšné štyri monoposty poháňané motormi Ferrari vypadli už v prvej časti kvalifikácie. Spolu s nimi Nicholas Latifi na Williamse. Latifiho kolega tak opäť postúpil do Q2.

https://pbs.twimg.com/media/EgmIEvGX0AA2Tzm?format=jpg&name=medium