logo F1online.sk

Čakajú Ferrari ďalšie tresty? Bahrajnské riadiace jednotky zrejme nebude možné nasadiť

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 3. 2023

Ferrari vstúpilo do sezóny 2023 najrýchlejšou penalizáciou. Charles Leclerc už v Saudskej Arábii prekročí povolený počet komponentov a pre výmenu riadiacej jednotky elektroniky stratí na štarte desať miest. Zvládnuť celú sezónu s jedinou riadiacou jednotkou bude veľmi ťažké, takže je vysoko pravdepodobné, že tento trest nebude posledný.

Nie je pritom vôbec isté, či sa Ferrari podarilo problém vyriešiť. Carlos Sainz na tlačovej konferencii povedal, že Ferrari je „znepokojené“ a verí, že tím to „zakrátko dokáže napraviť“. Charles Leclerc zas povedal, že v Maranelle problému „porozumeli“, ale ani jeden nepoužil v súvislosti s bahrajnskými problémami slovíčko „vyriešené“.

„V Bahrajne sme mali dvakrát problém s riadiacou jednotkou elektroniky, čo znamená, že tento víkend musíme akceptovať trest,“ povedal Charles Leclerc pre televíziu Sky. „Porozumeli sme, v čom tieto problémy spočívali, ale výsledkom je aj tak trest, pretože si nemyslím, že tieto jednotky budeme môcť znovu nasadiť. Ešte to nemáme potvrdené so stopercentnou istotou, ale nemyslím si, že sú znovu použiteľné.“

Ferrari tak nemá veľa dôvodov na radosť a optimizmus. Leclerc v nedeľu istotne odštartuje z druhej desiatky, čo mu do pretekov nedáva veľké šance. Je to dvojnásobná škoda, pretože podľa papierových predpokladov mal tento okruh Ferrari sedieť.

„Myslím si, že papierovo by mala trať nášmu monopostu sedieť o trochu lepšie, ale nikdy neviete, pretože Red Bull má takisto veľmi flexibilné auto, ktoré môžu v porovnaní s Bahrajnom dosť zmeniť a byť mimoriadne konkurencieschopní aj tu,“ myslí si Leclerc.

„Našimi slabinami na prvých pretekoch boli jednoznačne pretekové tempo a degradácia pneumatík, a práve na tom sme veľa pracovali. Som si istý, že v porovnaní s Bahrajnom urobíme krok vpred a táto trať nepredstavuje po stránke opotrebovania pneumatík takú veľkú výzvu ako Sachír. To nám pomôže.“

„Na druhej strane stratím na štarte desať miest, takže to pre mňa bude omnoho ťažšie. Do štartu však vložím absolútne všetko a dúfam, že sa čo najrýchlejšie vrátim dopredu,“ dodal s nádejou Leclerc.

Súvisiace články