logo F1online.sk

Stroll: Ešte nie som celkom v poriadku, ale to najhoršie mám za sebou

Lance Stroll
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala17. 3. 2023

Lancea Strolla po páde na bicykli a fraktúrach oboch zápästí čaká už druhý súťažný víkend. Našťastie, tento preňho nebude predstavovať taký krok do neznáma ako Veľká cena Bahrajnu. Po príchode do saudskoarabskej Džiddy prezradil, že sa už sa cíti o poznanie lepšie.

Kým jeho súperi preverovali tohtoročné monoposty na filmovacích dňoch, na simulátoroch či priamo na predsezónnych testoch, Lance Stroll sa chvíľami takmer neschopný pohybu dával dokopy po páde na bicykli, zlomenine palca na nohe, oboch zápästí, a následnej operácii.

Lekári ho najskôr schladili hrozivou prognózou, podľa ktorej sa mal do kolotoča F1 vrátiť na tretej-štvrtej veľkej cene sezóny, no mladý Kanaďan sa húževnato pustil do rehabilitácií a takmer zázračným tempom sa vrátil späť do kokpitu.

V Bahrajne získal šieste miesto a vyslúžil si uznanie od súperov aj kolegov. Šiel cez bolesť, ktorá neustúpila ani po vyvesení šachovnicovej vlajky. “V pondelok to bolo dosť bolestivé, ale mali sme dobrý víkend, takže to stálo za tú bolesť,” usmieval sa Lance Stroll spomínajúc na dozvuky VC Bahrajnu.

Víkendové preteky v Saudskej Arábii by mali byť príjemnejšie. “Každým dňom je to lepšie, každým dňom sa cítim lepšie. To najhoršie je za mnou,” hovorí 24-ročný Montrealčan. “Ešte stále nie som stopercentne fit, keďže na zahojenie takýchto zranení je treba čas, ale cítim sa určite lepšie ako pred desiatimi dňami v Bahrajne.”

Viac ako šieste miesto sme od “dochrámaného” Strolla ani nemohli očakávať. Aj preto by tento víkend mohol byť z výkonnostného hľadiska lepší. “Vynechať predsezónne testy nebolo ideálne. Počas súťažného víkendu som v každom kole zbieral nové skúsenosti s autom a učil sa o ňom. V pretekoch som si prvýkrát vyskúšal novú zmes C1 a ďalšie menšie veci. Počas víkendu som nazbieral cenné skúsenosti, nuž som rád, že som to trochu dobehol. Každým kolom som sa cítil komfortnejšie, takže sa teším na tento víkend.”

Fernando Alonso označil jeho výkon za hrdinský a Lawrence Stroll s otcovskou hrdosťou hovoril o tom, čím všetkým si jeho syn musel prejsť, aby v Bahrajne mohol pretekať.

“Pred trinástimi dňami sme boli v nemocnici a Lance mi vtedy povedal, že ideme do Bahrajnu,” spomínal Lawrence Stroll po skončení pretekov v Bahrajne. “Hovorím mu, že jasné, hoci som mu vtedy neveril. On však vytrval, tvrdo pracoval, mal pri sebe skvelých lekárov a fyzioterapeutov, a po vynechaní 250 kôl na predsezónnych testoch sa vrátil do auta, aby so zlomeným prstom a poranenými zápästiami podal takýto výkon. Je to ohromujúce.”