logo F1online.sk

Newey o dominancii Red Bullu: Nie je to také jednoduché

Adrian Newey
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 3. 2023

Celá Formula 1 sa obáva dominantnej sezóny v podaní Red Bullu a celý Red Bull sa obáva, že to nebude také jednoduché. Predstavenie monopostu RB19 v Bahrajne, kde obhajcovia titulu porazili tretieho Fernanda Alonsa o takmer štyridsať sekúnd, prorokuje ďalšiu dominantnú sezónu pre partičku z Milton Keynes. Jej technický riaditeľ Adrian Newey to však nevidí tak ružovo.

Bol Bahrajn predzvesťou celej sezóny 2023 alebo sa na výsledku pretekov významnou mierou podieľali podmienky, ktoré Red Bullu sadli ako uliate? Odpoveď by nám mohlo dať už podujatie v Džidde tento týždeň.

„Som si istý, že nebudeme takí silní každý víkend,“ prehlásil technický riaditeľ Red Bullu Adrian Newey pre britskú televíziu Sky. „Bahrajn bol takým typickým príkladom ľadovca, ktorý väčšinu svojho objemu skrýva pod hladinou. Nebolo to také, ako by sa pri pohľade z hladiny mohlo zdať.“

„Vráťme sa o dvanásť mesiacov späť, keď Ferrari v Bahrajne vybojovalo double a my sme zlyhali. Neboli sme takí rýchli ako oni, takže sa to môže veľmi rýchlo a ľahko otočiť o 180 stupňov. Musíme na to tlačiť a uvidíme, kam sa dokážeme posunúť,“ povedal Newey.

Z dnešného pohľadu to vyzerá, že poslednou nádejou fanúšikov je trest, ktorý dostal Red Bull v minulom roku za prekročenie rozpočtového stropu. Zvlášť v druhej polovici sezóny by sa nedostatok hodín vo veternom tuneli mohol prejaviť.

„Keby sme mali viac času vo veternom tuneli, využili by sme ho. Takže ostatným tímom, ktoré majú k dispozícii viac hodín, to musí pomôcť,“ povedal Newey.

„Ale ako som už povedal, bude to dlhý rok, celkovo 23 pretekov a za nami sú len tie prvé. Každý na to bude tlačiť,“ dodal.

Súvisiace články