logo F1online.sk

Vasseur: Máme obrovský priestor na zlepšenie. V Džidde budú mať premiéru novinky

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 3. 2023

Ferrari nenaplnilo počas prvého víkendu sezóny v Bahrajne očakávania. Jednalo sa však o veľmi špecifické podujatie vo veľmi špecifických podmienkach, takže podľa slov šéfa stajne Frédérica Vasseura sme nevideli ešte ani zďaleka plný potenciál Scuderie.

Monopost SF-23 možno mohol začať sezónu horšie, ale určite aj lepšie. Jedno auto, v rukách Charlesa Leclerca, prvé preteky nedokončilo a zničilo pritom dve riadiace jednotky elektroniky, druhé prišlo do cieľa na štvrtom mieste so stratou takmer päťdesiat sekúnd na víťaza.

To na začiatku sezóny neveští nič dobré, ale optimisticky naladený boss stajne Frédéric Vasseur tvrdí, že Ferrari neukázalo ešte ani zďaleka svoj plný potenciál.

„V priebehu bahrajnského víkendu sme sa trochu trápili s vyvážením, čo znamená, že v tomto smere má auto po stránke jazdných vlastností obrovský priestor na zlepšenie,“ vyhlásil Vasseur.

„Ale je dôležité sústrediť sa na súčasnú situáciu a pokúsiť sa dostať to najlepšie z toho, čo máme v rukách dnes.“

„Majte na pamäti, že Bahrajn nie je vždy veľmi reprezentatívny a stále sme v ranom štádiu vývoja monopostu. Znamená to, že sme absolvovali trojdňové testy a jednu veľkú cenu – všetko na tej istej trati. Potrebujeme lepšie pochopiť auto a pokúsiť sa z neho dostať to najlepšie,“ dodal Vasseur.

Ferrari, aspoň pri pohľade na počínanie SF-23 v Bahrajne, naďalej trápia minuloročné problémy. Leclercova situácia je dôkazom pretrvávajúcich komplikácii so spoľahlivosťou, Sainzove komentáre o „odpálených pneumatikách“ zas dokazujú pokračujúce problémy s degradáciou gúm. Problémy španielskeho pretekára si vysvetľuje boss Ferrari aj charakteristikou okruhu.

„Bahrajn je čiastočným vysvetlením, pretože okruh je veľmi agresívny a toto pravdepodobne malo vplyv na všetky parametre. Je tiež pravdou, že keď vám chýba tempo, musíte viac tlačiť na pílu a udržiavať maximálne tempo, čím všetko ničíte viac. Oveľa viac by som sa teda sústredil na čistý výkon a čistý potenciál auta,“ myslí si Vasseur.

Ten tiež priznal, že Ferrari bude mať v Saudskej Arábii k dispozícii novinky, čo by spolu s charakterom okruhu mohlo tímu pomôcť. „Samozrejme, že nemôžeme byť spokojní so situáciou a chceme urobiť krok vpred. Charakteristiky okruhu v Džidde sú úplne odlišné, takže to bude kompletne iný príbeh,“ zastrája sa Fred.

„Trať bude nášmu súčasnému balíku vyhovovať viac. Na preteky tiež privezieme nejaké novinky a dúfam, že sa nám podarí urobiť krok vpred.“

„Máme v rukách analýzu bahrajnského víkendu a máme pred sebou dlhý zoznam vecí, ktoré musíme zlepšiť. Dúfam, že prvá reakcia sa dostaví už v Džidde,“ dodal s nádejou Vasseur.