logo F1online.sk

Rekordná penalizácia? Leclerc stratí na štarte v Džidde desať miest

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 3. 2023

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou a Ferrari nasadí počas Veľkej ceny Saudskej Arábie Charlesovi Leclercovi v poradí už tretiu riadiacu jednotku elektroniky (CE). Na celú sezónu si pritom jazdec musí vystačiť len s dvoma, čo znamená, že monacký pretekár stratí na štarte pretekov desať miest.

Najhoršie obavy všetkých tifosi sa naplnili. Ferrari počas prvého víkendu sezóny nenávratne zničilo obe riadiace jednotky a ich opätovné nasadenie nie je možné.

Pred pretekmi v Bahrajne menil Charles Leclerc na poslednú chvíľu riadiacu jednotku elektroniky aj batériu. V nedeľu však neborák Charles šachovnicovú vlajku ani nevidel a po 39 kolách odstúpil pre „poruchu motora“.

Fanúšikovia Scuderie viac ako týždeň tŕpli a dúfali, že najčernejšie proroctvá sa napokon nenaplnia. Nestalo sa. Problémy Ferrari so spoľahlivosťou pretrvávajú a obe riadiace jednotky, ktoré nasadil Leclerc v Bahrajne, sú nenávratne zničené. Nasadenie tretej znamená prekročenie povoleného počtu a stratu desiatich miest na štarte najbližších pretekov.

„Mali sme dva problémy, jeden v nedeľu ráno pri naštartovaní motora, druhý v pretekoch,“ potvrdil médiám v stredu šéf Ferrari Frédéric Vasseur.

„Bohužiaľ, v oboch prípadoch to bola riadiaca jednotka elektroniky a s niečím takým sme sa predtým nestretli. Dúfam, že teraz to už máme pod kontrolou. Máme tiež v rukách hĺbkovú analýzu. Nanešťastie budeme však musieť v Džidde akceptovať trest, pretože na sezónu môžeme využiť iba dva kusy tohto komponentu,“ dodal Fred s poľutovaním.

Bizarné na tom je, že Ferrari malo v minulej sezóne množstvo problémov so spoľahlivosťou, v monopostoch zákazníckych tímov aj továrenského, ale žiadna sa netýkala práve tohto komponentu, ktorý počas jedného víkendu zlyhal hneď dvakrát.