logo F1online.sk

Stroll odhalil celý príbeh o svojom zranení: Vrátiť sa mal až v Džidde

Lance Stroll
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 3. 2023

Dni vedúce od nehody Lanca Strolla po Veľkú cenu Bahrajnu boli až doteraz zahalené rúškom tajomstva. Účasť kanadského pretekára na prvých pretekoch sezóny doslova visela na vlásku, no ako sám povedal, aj s prispením šťastia sa mu nakoniec podarilo vrátiť včas.

Lance sa rozhodol prostredníctvom svojich sociálnych sietí podeliť o detaily zo svojho života v posledných dvoch týždňoch, od nehody, cez rekonvalescenciu, až po úspešný návrat v Bahrajne.

„Rád by som sa teraz na chvíľu zastavil a ohliadol za poslednými týždňami. Chcem sa s vami podeliť o svoj príbeh,“ napísal Stroll na Instagrame.

„V sobotu, 18. februára, som spadol z bicykla počas tréningu v Španielsku. Snímky odhalili zlomeninu a vykĺbenie pravého zápästia, zlomeninu v ľavom zápästí, čiastočnú zlomeninu ľavej ruky a nakoniec aj zlomeninu pravého palca na nohe,“ vymenoval na úvod zoznam svojich zranení.

„So začiatkom sezóny za rohom nemohla byť táto nehoda načasovaná horšie. Prvotné predikcie lekárov zneli, že nevynechám len predsezónne testy, ale aj niekoľko úvodných pretekov.“

„48 hodín po nehode a dvanásť dní pred prvými pretekmi, vykonal doktor Javier Mir úspešnú operáciu môjho pravého zápästia. Po operácii mi doktor Mir povedal, že ak budem tvrdo pracovať, späť do kokpitu zasadnem v Džidde. Optimisticky však dodal, že s trochou šťastia by som mohol pretekať v Bahrajne – tomu však nedával veľké šance. Teraz som presvedčený, že aj vďaka rozhodnosti doktora Mira sa mi podarilo vrátiť v Bahrajne,“ napísal kanadský pretekár.

„Bohužiaľ, to nebolo všetko. Doktor Mir mi vysvetlil, že zlomeniny ľavej ruky a zápästia, taktiež pravého palca, nie je možné zafixovať. Moje ďalšie zranenia vraj bude tiež nutné liečiť konzervatívnou cestou,“ uviedol Stroll.

Dnes už vieme, že sa to Lancovi predsa len podarilo. Ako sa ukázalo, všetky špekulácie, ktoré sme počuli počas predsezónnych testov, boli veľmi blízko k skutočnosti. Nenaplnili sa len pochmúrne vyhliadky, že Stroll nemá reálnu šancu na návrat. Ako sa ukázalo šanca tam bola, ale malá.

„Môj lekársky tím zaistil, že urobíme všetko možné aj nemožné, aby sme mohli ukázať nejaké dôkazy o postupnom hojení kostí. Stalo sa to mojou prácou na plný úväzok a snažil som sa skombinovať všetko, čo by mohlo čo i len trochu pomôcť, aj keby to pomohlo len na 0,5-percenta,“ opisuje Stroll proces samotnej rekonvalescencie.

„Spočiatku to postupovalo pomaly – potreboval som pomoc aj s každodennými úkonmi doma.“

„Každý deň sa to však zlepšovalo a keď sme na štvrtý deň sňali sadru, objavila sa šanca na návrat v Bahrajne. Lekári vypracovali program zameraný na obnovu hybnosti a navrátenie sily do zápästia.“

„Rehabilitácia si vyžadovala tvrdú prácu a vytrvalosť, ale vďaka neuveriteľnému tímu lekárov a podpore rodiny i priateľov, som dokázal prekonať bolesť a vrátiť sa na trať v Bahrajne so svojím tímom a kolegami. Podarilo sa!“

„Ďakujem všetkým za podporu, milé správy a priania!“ uzavrel svoj príspevok Stroll.

Súvisiace články