logo F1online.sk

Norris špeciálnu prilbu nenasadí, politický podtext si neuvedomil

Lando Norris
© McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2020

Lando Norris pred Veľkou cenou Belgicka avizoval, že pre svoje “druhé domáce” preteky chystá špeciálny dizajn prilby. Viac z nej už ale tento víkend neuvidíme. Až v Belgicku sa totižto dozvedel, že motív, ktorý použil, má medzi Belgičanmi aj politický podtext.

Rodák z britského Bristolu si tak chcel uctiť svoje belgické korene, keďže jeho matka a starí rodičia sú z Belgicka. Na prilbe sa okrem ich fotografie objavila aj časť vlajky regiónu Flámska, a teda čierny lev na žltom pozadí. Tento motív — len s tým rozdielom, že jazyk a pazúry leva nie sú červené, ale čierne — si však osvojila aj krajne pravicová belgická strana Vlaams Belang, zároveň veľký odporca regiónu Valónska, v ktorom sa konajú aj samotné preteky.

Lando Norris si neuvedomil, že takýmto dizajnom môže uraziť práve Valónčanov. “Ja som chcel pre tento víkend dizajn prilby, ktorým by som si uctil moje belgické korene a moju rodinu, hlavne starých rodičov, ktorých fotku mám za zadnej strane. Neuvedomil som si kontext ohľadom použitia tohto konkrétneho motívu, keď som ju navrhoval. Ale akonáhle som to zistil, bolo mi jasné, že je nevhodné ju ďalej používať.”

O Britovej prilbe a krajne pravicových populistoch sa už čo-to na sociálnych sieťach popísalo. “Svojou prilbou som nechcel vyslať žiaden politický odkaz. Pre mňa osobne to bol len štýlový dizajn, ktorým by som si uctil svoje korene. Nechcel som ľudí rozdeľovať alebo uraziť. Rozumiem tomu, že používať takúto prilbu by mohlo uraziť mnoho ľudí v Belgicku. Pamätajúc na to som sa rozhodol, že sa vrátim ku svojej starej prilbe.”

Už vo štvrtok sme Landa Norrisa počuli hovoriť o tom, že VC Belgicka považuje po pretekoch v Silverstone za svoje druhé domáce podujatie. A to práve kvôli svojim koreňom. “Ja som spolovice Brit, spolovice Belgičan.”

“Vždy sme sem chodievali na Vianoce či na Veľkú noc a pri mnohých ďalších príležitostiach. Všetci zo strany mojej mamy tu žijú a už od motokár chodia na všetky moje preteky, ktoré sa konajú v Belgicku. Ja to vnímam ako moje domáce preteky. Jediný dôvod, prečo by som povedal, že Silverstone alebo Veľká Británia sú trochu viac domáce, je ten, že som tam vyrastal,” dodal.