logo F1online.skF1online.sk

Ostatným tímom chýba vízia a ambície Lawrenca Strolla, myslí si Alonso

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 3. 2023

Priam zázračný vzostup jedného tímu. Urobiť takýto veľký krok počas jedinej zimy je niečo vo Formule 1 málo vídané, ale Aston Martinu sa to podarilo. Nový hrdina stajne zo Silverstone Fernando Alonso si pritom myslí, že toho od tejto partičky ľudí uvidíme ešte oveľa viac.

Dokonalá harmónia. Tak by sa dalo opísať krátke spolužitie Fernanda Alonsa a Aston Martinu. Nový tím poskytol španielskemu matadorovi dobré auto, takže nie je žiadny dôvod, prečo by nemal byť spokojný a nelíškať sa svojim novým šéfom. Dvojnásobný šampión má podľa vlastných slov jasno v tom, prečo Aston Martin dokázal urobiť cez zimu taký veľký krok vpred a ostatní to nedokázali.

„Myslím si, že potrebujete mať víziu a ambície Lawrenca Strolla alebo naše vedenie a náš manažment, pretože príležitosť tu má každý,“ prehlásil Alonso. „Vyzerá to však tak, že len jeden tím je ochotný urobiť všetko potrebné pre víťazstvo a ja som hrdý, že som súčasťou tejto organizácie.“

Predsezónne testy i úvod bahrajnského víkendu sa niesli v znamení opatrných vyhlásení a jemného našľapovania pri témach rýchlosti súperov. Aston Martin však v Bahrajne dokázal, že monopost AMR23 má minimálne na pódium. Má však aj na víťazstvo?

„Áno, povedal by som, že áno, pretože máme pred sebou ešte ďalších 22 príležitostí a nám sa podarilo hneď v prvých pretekoch skončiť na treťom mieste,“ hovorí Alonso.

„Spomínam si napríklad na minuloročnú Kanadu, kvalifikácia sa odjazdila v daždi a my sme v nedeľných pretekoch obsadili prvý rad. Chápete, počas 22 pretekov sa v rozličných podmienkach môže stať čokoľvek. Ja sa pokúsim urobiť maximum a ísť tejto príležitosti naproti.“

„Možno potrebujeme trochu pomôcť. Vlani sme potrebovali pomoc top tímov, aby sme sa dostali aspoň na pódium. V tomto roku to však s pomocou top tímu, vypadnutia alebo nejakých problémov niekoho vpredu, môže byť aj viac ako len pódium. Dúfame teda, že sa to podarí,“ dodal dvojnásobný šampión.

Ten zároveň vyjadril veľkú nádej, že jeho monopost môže postupom času ešte zrýchliť, dokonca výraznejšie než autá konkurentov. Dôvodom pritom nie je viac času na vývoj vo veternom tuneli a na CFD vďaka vlaňajšiemu siedmemu miestu v Pohári konštruktérov.

„Existuje zopár oblastí, v ktorých sa musíme zlepšiť, ale nebudem o nich hovoriť. Myslím si však, že v tejto chvíli je najdôležitejšie, že nový Aston Martin je úplne nové auto a nový projekt. Toto je teda len začiatok,“ hovorí Alonso.

„Toto nie je konečný výsledok, ale prvý výsledok práce na novom koncepte, ktorý sme počas zimy zmenili. Niektoré top tímy si ponechali svoju minuloročnú filozofiu. Red Bull a Ferrari majú viac-menej rovnaké tvary, len dolaďovali a zdokonaľovali svoj dobrý základ.“„Pre nás to však bolo oveľa ťažšie. My sme zmenili 95 percent auta, takže sa o ňom môžeme naučiť viac a takisto toho priniesť viac. Plne dôverujem tímu, očividne vedia, čo robia. Dúfajme teda, že sa čoskoro ešte zlepšíme,“ dodal Alonso.

Súvisiace články

Diskusia