logo F1online.sk

Alonsovi sa nechce veriť, že v nedeľu bude bojovať o pódium: Znie to až príliš dobre

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala4. 3. 2023

Aston Martinu sa v kvalifikácii na Veľkú cenu Bahrajnu podaril kúsok, ktorý rozhodne stojí za pochvalu. Ako zákaznícky tím v priamom súboji porazil svojho dodávateľa pohonných jednotiek a hegemóna z posledných rokov Mercedes. V nedeľu sa dokonca pokúsi zabojovať o prvé pódium v sezóne, o čom sa Fernandovi Alonsovi azda ani nesnívalo.

Španielsky matador nakoniec neútočil priamo na pole position, no na piate miesto môže byť pyšný o to viac, že v tretej časti kvalifikácie absolvoval len jeden výjazd. Na druhej strane však treba podotknúť, že rovnaký program mali aj Mercedesy. V tomto prípade sme sa teda dočkali priameho porovnania.

Fernando Alonso sa v nedeľu postaví na piate miesto na štarte. Vďaka dobrému pretekovému tempu a takmer ukážkovej práci s pneumatikami bude môcť zaútočiť na Ferrari, ktoré k svojim gumám nie je veľmi šetrné.

V garáži Aston Martinu sa bavia. “Áno, uvidíme. Smejem sa, pretože na prvých pretekoch budeme bojovať o pódium. Znie to až príliš dobre,” uškrnul sa Fernando Alonso po rozprávkovom prestupe z Alpinu. “Zatiaľ sme videli a v Aston Martine to platí aj historicky, že auto má veľmi dobrý manažment pneumatík. Takže ak sa ponúkne nejaká príležitosť, chopíme sa jej.”

Po dlhých rokoch bojov medzi Mercedesom, Ferrari a Red Bullom sme si už akosi zvykli, že poskočiť zo stredu poľa do vedúcej skupiny je prakticky nemožné. Aston Martin to však dokázal v priebehu dvanástich mesiacov, počas ktorých sa dostal z pozície jedného z najslabších celkov do bitky s Ferrari a Mercedesom.

“Príde mi to až nereálne,” priznáva Alonso. Už predsezónne testy a piatkové tréningy však naznačovali, že Aston Martin má dobrý monopost. Samotný Adrian Newey to avizoval už v prvý deň testov v Bahrajne. “Počas tréningov sme vedeli, že sme na treťom, štvrtom alebo piatom mieste.”

“Je to úžasné. Celý víkend je až neskutočný. Počas každého tréningu sme mali pocit, akoby to bolo až príliš dobré, aby to mohla byť realita. V kvalifikácii sme čakali, že na Red Bull budeme strácať približne polovicu sekundy. Celkom sme sa trafili,” hodnotí 41-ročný Astúrčan.

Fernando Alonso napokon priznal, že keď prestupoval do Aston Martinu, očakával súboje na čele stredu poľa. Red Bull, Ferrari a Mercedes mali podľa neho byť aj naďalej tí “nedotknuteľní”.

“Opakujem sa, ale príde mi veľmi zvláštne povedať, že štartujeme z piateho miesta a azda sa budeme pokúšať o viac. Úprimne, mysleli sme si, že prvé tri tímy budú tento rok nedotknuteľné, keď mali vlani taký náskok, a že možno my sa pokúsime dostať do čela stredu poľa,” prezrádza Alonso.

Prekvapenie preto neskrýva. “Teraz hovoríme, že štartujeme z piateho miesta a možno zabojujeme s Ferrari o pódium. To je skrátka neskutočné,” rozplýval sa po úspešnom dni. “Budeme pokračovať v práci, zostaneme nohami pevne na zemi a preteky odjazdíme najlepšie, ako budeme môcť. Žiadne chyby, dobrý štart a dobré zastávky v boxoch. Potom uvidíme, kde sa ocitneme. Ale zatiaľ žijeme svoj sen.”

Súvisiace články