logo F1online.sk

Stroll je vo vytržení, Alonso pripúšťa: Klamal by som, keby som nepriznal dobrý pocit

Fernando Alonso
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2023

Fernando Alonso sa po piatku v Bahrajne snažil brzdiť očakávania verejnosti a držať fanúšikov nohami pevne na zemi. Aj on sám však musel priznať, že z jazdy v Aston Martine AMR23 má veľmi dobrý pocit. A kým Španiel skôr upokojuje, Lance Stroll sa nedokázal zdržať nadšených komentárov. Dokonca priznal, že tak trochu sníva o obsadení prvého radu.

Stará formulová pravda hovorí, že piatkové tréningy nič neznamenajú a body sa rozdávajú až v nedeľu. Čakali ste však, že v piatok v Bahrajne sa bude o prvé priečky s Red Bullom biť Aston Martin a nie Ferrari či Mercedes?

Fernando Alonso napokon uzavrel piatkový program najlepším časom na úrovni 1:30,907 a ako jediný sa dostal pod hranicu 91 sekúnd. To sú skvelé správy, no nie? “Je to ďalší krok správnym smerom. Z auta mám dobrý pocit, ale musíme vyčkať,” snaží sa chladiť horúce hlavy dvojnásobný šampión.

V Aston Martine je stále čo doťahovať. “Momentálne sa ešte príliš nezaoberáme časmi, pretože najskôr musíme vylepšiť pár vecí na monoposte z hľadiska nastavení, no platí to aj o našich stretnutiach a prístupe k pretekaniu. Ešte stále meníme veľa vecí a snažíme sa posilniť tím vo všetkých oblastiach, netýka sa to len výkonu auta. Je to veľmi zaujímavý proces a tím sa učí každý deň.”

Keď dostal podobnú otázku Lance Stroll, poihrával mu úsmev na tvári. “Vyzerá to úžasne. A v aute sa cítim skvele. Všetci podali skvelý výkon,” pochvaľoval si nový monopost Aston Martinu, o ktorý sa zaslúžil aj Dan Fallows, bývalý šéf aerodynamického oddelenia Red Bullu.

Novinári sa dokonca kanadského jazdca spýtali, či sníva o tom, že Aston Martin v kvalifikácii obsadí prvý rad. “To by bolo úžasné! Pokúsime sa o to.”

Z Lancea Strolla nadšenie doslova sršalo. Možno je to skúsenosťami, že Alonso na svojej tvári nedal takmer nič poznať… Po ďalších otázkach sa však predsa len pousmial. “Samozrejme, jazdí sa v ňom dobre. Klamal by som, keby som povedal, že z jazdy nemám dobré pocity.”

“Ale všetko je relatívne vzhľadom na ostatné tímy. V aute sa môžete cítiť veľmi dobre, no aj tak tri alebo štyri monoposty môžu byť rýchlejšie ako vy. Potom vás ten dobrý pocit prejde,” podotkol pilot Aston Martinu.

Fernando Alonso spravil majstrovský ťah, keď prestúpil z Alpinu do Aston Martinu. Vlani to však na rozprávkový scenár nevyzeralo a mnohí oprávnene pochybovali, či sa Alonso nedopustil ďalšieho zo série nie celkom šťastných prestupov.

Čím ho Lawrence Stroll presvedčil? Prezradil mu, že sa chystá veľké obrodenie? A čakal vôbec, že to príde tak skoro? “Najskôr uvidíme, čo sa vlastne udeje na prvých pár pretekoch. Zatiaľ je to len niekoľko dobrých testov a tréningov,” opäť krotil nadšenie. “Lawrence má víziu vo všetkom, čo podnikne. A len sotva uvidíte, že by Lawrence zlyhal v niečom, do čoho sa pustí. Podľa mňa je len otázkou času, kedy Aston Martin dokáže potrápiť top tímy. Ako som povedal, sme uprostred veľmi zaujímavého procesu s novým autom, novým technickým oddelením a množstvom nových vecí, o ktorých sa učíme. Máme pred sebou ešte dlhú cestu.”

Stroll ubezpečuje, že preteky zvládne

V súvislosti so zvyškom víkendu by sme sa ešte mali vrátiť k Lanceovi Strollovi a jeho problémom so zápästiami. Počas jeho jázd sme si mohli všimnúť, že na cieľovej rovinke skladal operovanú pravú ruku z volantu a zatínal päsť.

Problémy mal aj v prvej zákrute, kde nedokázal zvrtnúť monopost tak, ako mu to radil jeho inžinier. Kanaďan musí robiť kompromisy, čo má negatívny dopad na jeho dosahované časy, no ubezpečuje, že zvládne odjazdiť celý sobotný aj nedeľný program.

“Cítim sa v pohode. Mám to trochu stuhnuté, ale celkovo to dnes v aute bolo OK,” ubezpečil Stroll, ktorému museli mechanici po tréningu pomáhať vyskočiť z monopostu. “Len som si ruku v zákrutách viac chránil, cítim sa tak o čosi komfortnejšie. Ale určite dokážem jazdiť, to bez problémov.”