logo F1online.sk

Marko o problémoch Red Bullu: Cez karanténu sa niekde niečo pokazilo

Helmut Marko a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 8. 2020

Ak to ešte nespravil, tak zrejme už čoskoro bude môcť Red Bull sezónu 2020 odpísať. Bol to pritom ročník, v ktorom mali červení býci tie najvyššie ambície. Helmut Marko tvrdí, že Red Bull zabrzdila karanténa a s ním spojený dlhý vývoj, ktorý prebiehal prakticky naslepo.

V konštruktérskom poradí už Red Bull stráca 86 bodov, v jazdeckom je Verstappenova strata 37-bodová. To na titul nevyzerá… “Investujeme do toho všetky naše zdroje!” vyhlásil Helmut Marko, ktorý sa nechce vzdať sna, že s mladým Holanďanom prepíšu rekord Sebastiana Vettela, najmladšieho držiteľa majstrovského titulu. Získal ho ako 23-ročný, teda Verstappen má tento rok poslednú šancu.

V rozhovore pre motorsport-total.com trval na tom, že Red Bull mal za sebou naozaj dobrú zimu. “Bola to tá najlepšia zima. Z pohľadu príprav sme na tom boli oveľa lepšie.” Potom ale zasiahla do hry vyššia moc.

Preteky v Austrálii sa neuskutočnili a spolu s nimi niekoľko ďalších. Sezóna sa reštartovala až v júli. Počas tohto medziobdobia boli továrne zatvorené, ale nie po celý čas. Keď mohli inžinieri pracovať, robili to prakticky naslepo.

“Na testoch v Barcelone sme mali verziu 1,” pokračuje Marko. “Na prvé preteky sme prišli s verziou 6. To znamená, že pri všetkých týchto vývojových krokoch sme sa opierali o dáta z CFD, veterného tunela a simulácií. Niekde sa tam niečo stalo. Preto stále bojujeme s tým, že ten prítlak, ktorý by sme teoreticky mali mať, na trati nevidíme.”

“Ale postupne sa približujeme. V prvých pretekoch sme boli dokonca pomalší ako minulý rok. To boli vylepšenia pre Melbourne, pre Barcelonu a potom pre Red Bull Ring. To všetko sme preskočili a šli rovno na tú verziu číslo 6. Keď sa takto poskladaný balík dostal na auto a na trať, žiaľ, nevykázal rovnaké výsledky, aké teória.”

Povinná pandemická prestávka “celkom jasne” spomalila napredovanie Red Bullu. “Kvôli okolnostiam, ktoré som spomenul o prechode z verzie 1 na verziu 6, máme niekde dieru.”