logo F1online.skF1online.sk

Stroll si skutočne zlomil zápästie a podstúpil operáciu, v Bahrajne bude jazdiť so sebazaprením

Lance Stroll
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 3. 2023

Kanadského pretekára Lanca Strolla v posledných desiatich dňoch priam obklopovali špekulácie. Mnohí neverili, že pilot Aston Martinu stihne novú sezónu po tom, čo sa zranil pri tréningu. Rodák z Montrealu je však späť a prvé preteky napriek príkoriam stihne.

Presne 20. februára Aston Martin oznámil, že Lance Stroll mal počas tréningu v Španielsku nehodu a kvôli zranenému zápästiu bude musieť vynechať predsezónne testy. Tím následne uvalil na informácie o jeho stave embargo a naplno otvoril stavidlá špekuláciám.

Hovorilo sa o dvoch zlomených zápästiach, pričom štandardná doba liečby takéhoto typu zranenia trvá od šiestich do dvanástich týždňov. Tím medzitým doprial čas v aute náhradníkovi Felipemu Drugovichovi a dosť nešťastne sa vyjadril o možnosti kontaktovať Sebastiana Vettela.

Strollove zlomené pravé (to ľavé mal „iba“ udreté) zápästie sa však, aj s pomocou špičkového doktora Xaviera Mira známeho z MotoGP, podarilo dať dokopy dostatočne na to, aby bol pripravený pricestovať do Bahrajnu, kde sa vo štvrtok stretol aj s novinármi.

„Spadol som z bicykla a zlomil si zápästie,“ objasnil okolnosti svojej nehody Stroll. „Podstúpil som operáciu pravého zápästia, bol to len ľahký zákrok, takže sem ma dostala hlavne fyzioterapia a rehabilitácia.“

„V stredu som jazdil na simulátore a cítim sa dosť dobre. Zvýšili sme odpor riadenia nad normálnu úroveň a cítil som sa dobre pri prudkom zatočení aj pri prejazde cez nerovnosti,“ ubezpečuje o svojej zdravotnej spôsobilosti Lance.

Ten priznal, že hoci boli prvé dni po zranení náročné, jeho stav sa veľmi rýchlo zlepšoval, až napokon nadobudol presvedčenie, že prvé preteky novej sezóny stihne. „Pri takýchto zraneniach je vždy ťažké povedať, ako to dopadne, ale prvé dni boli ťažké. Zdalo sa, že to nebude jednoduché, ale v posledných štyroch alebo piatich dňoch som skutočne každý deň cítil veľké zlepšenie,“ povedal Stroll.

„Od lekárov som dostal zelenú, sú presvedčení, že môžem pretekať a kosti sú v poriadku,“ dodal.

Toho však nečaká nič jednoduché. Aj keď mu lekári povolili štart, jeho zápästie stále nie je úplne zdravé. „Trochu to bolí, ale cítim sa dobre. Nie je to nič, čo by som už predtým nezažil. Mám pocit, že môžem jazdiť normálne, aj keď to bude trochu nepohodlné. Žiadna neznesiteľná bolesť alebo niečo podobné mi v jazde nebráni,“ prehlásil kanadský pretekár.

„Ak by som mal pocit, že je to hlúpe, že riskujem ďalšie zranenie alebo že moje kosti nie sú pripravené, tak by som do toho nešiel,“ dodal Stroll.

Súvisiace články

Diskusia