logo F1online.sk

Dočkáme sa senzácie? Aston Martin nevylučuje návrat Sebastiana Vettela

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala25. 2. 2023

Sebastian Vettel sotva opustil kolotoč Formuly 1 a už sa intenzívne špekuluje o jeho comebacku. Štvornásobný majster sveta by vraj mohol nahradiť zraneného Lancea Strolla a vytvoriť tak pretekovú dvojičku s Fernandom Alonsom. Zaujímavá predstava, ktorú nevylúčil ani šéf tímu Mike Krack.

Nemeckí fanúšikovia rovnako ako priaznivci Sebastiana Vettela sú plní očakávania. Naozaj by sa rodák z Heppenheimu mohol objaviť v monoposte Aston Martinu už tento rok? Presne o tom sa špekuluje od soboty.

Dominový efekt spustil komentátor David Croft, keď počas prenosu z predsezónnych testov nadhodil, že v zákulisí sa v súvislosti s Aston Martinom spomína Sebastian Vettel. Svojmu bývalému zamestnávateľovi vraj oznámil, že v prípade potreby je ochotný ponúknuť mu svoje služby.

Jasným favoritom na účasť na Veľkej cene Bahrajnu je stále Brazílčan Felipe Drugovich, ktorý absolvoval aj časť predsezónnych testov. V hre je však stále aj možnosť, že Lance Stroll nebude môcť zasiahnuť ani do pretekov v Saudskej Arábii, kde by sa už mohol predstaviť práve Sebastian Vettel a pripísať si na svoje konto jubilejnú 300. veľkú cenu. Stroll si mal totiž zlomiť obe zápästia, čo je zranenie, ktoré si obyčajne vyžaduje liečenie v horizonte niekoľkých týždňov.

Prečo sa teda Vettel nespomína už ako náhrada na VC Bahrajnu? Jedným dôvodom je, že by sa najskôr musel pripraviť. Podľa slov jeho brata Fabiana sa má momentálne nachádzať na dovolenke v Škandinávii, kde po januárových Pretekoch šampiónov zostal kempovať s celou svojou rodinou. Otec Norbert si tam zároveň splnil celoživotný sen a na vlastné oči videl polárnu žiaru.

To je azda aj dôvod, prečo sa Nemca nepodarilo zlanáriť na predsezónne testy v Bahrajne. Ako spomenul Fernando Alonso, práve porovnanie s monopostom z minulého roka by tímu prišlo náramne vhod. Keď Lance Stroll túto spätnú väzbu nemohol priniesť, Aston Martin mohol požiadať Vettela o pomoc, hoci len na jeden deň.

V sobotu večer po skončení testov sa Mike Krack musel postaviť pred mikrofóny novinárov, ktorých zaujímalo, či je Vettelov comeback skutočne reálny. A hoci Krack opakovane zdôrazňoval, že prioritu má Lance Stroll, Vettelov návrat nevylúčil.

“So Sebastianom som párkrát telefonoval,” prezradil Mike Krack. “Ale volali sme si aj vlani a budeme si volať aj do budúcna.” Zháčil sa však, keď dostal otázku, či Vettel prejavil záujem o návrat: “To vám nepoviem.”

Tím zatiaľ ubezpečuje, že plán A má meno Lance Stroll. Kanaďan sa má v najbližších dňoch dostaviť do továrne, kde si vyskúša nové auto na simulátore. Na ňom by sa malo ukázať, či bude schopný návratu. Ak nie, v Bahrajne by ho mal nahradiť spomínaný Drugovich. Ak sa doba liečenia natiahne, tak v Saudskej Arábii možno Sebastian Vettel.

Po otázke, či by viac priestoru na prípravu zvýšili šance na Vettelov návrat, ak Stroll bude stále mimo hry, Krack nič nevylúčil. “To je veľmi, veľmi hypotetický scenár. V prvom rade chcem povedať, že máme v pláne posadiť do auta Lancea. Potom uvidíme, o Džidde sa budeme baviť až po Bahrajne. Zatiaľ sme o ničom nerozhodli.”

Šéf tímu zároveň podotýka: “Nezabudnite na jednu vec. Sebastian mal veľmi premyslený plán na dôchodok a myslím si, že to treba rešpektovať. Uvidíme, čo sa stane.”

Aston Martin medzitým tají Strollov skutočný stav. Krack priznáva, že ani jemu nie je jasné, ako to s ním vyzerá. “Úprimne, v tejto chvíli netuším. On je náš plán A, v aute chceme mať Lancea, no musíme čakať, čo povie on a čo povedia lekári.”

“Situáciu budeme vyhodnocovať zo dňa na deň. Je to ako vo futbale; ak sa hráč zraní, tak až do poslednej chvíle čakáte s rozhodnutím, či bude hrať alebo nie. O pláne B ešte musíme rozhodnúť. Máme niekoľko plánov B, ale o nich rozhodneme až vo chvíli, keď plán A pôjde zo stola. Je to jednoduché: Bude môcť jazdiť alebo nie?” načrtol základnú otázku, pred ktorou stojí Aston Martin.

Krack napokon potvrdil správu o tom, že Lance Stroll ešte nesedel v simulátore v Silverstone. “Ešte nie, ale pôjde naň. To je prvý krok.”