logo F1online.sk

Verstappen si od zákazu špeciálnych režimov nesľubuje zázraky

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 8. 2020

Od Veľkej ceny Talianska začne platiť nová technická direktíva, podľa ktorej budú môcť tímy nasadiť počas kvalifikácie a pretekov len jeden motorový režim. Očakáva sa, že najviac to uškodí Mercedesu, ale podľa Maxa Verstappena nie dostatočne. Verí aspoň v to, že sa jeho Red Bull súperom z Brackley priblíži.

Helmut Marko si už pred VC Španielska mädlil ruky, keď začul, že sa chystá koniec kvalifikačných režimov. Vyhlásil, že Max Verstappen by mal začať v kvalifikáciách obsadzovať prvý rad, či dokonca útočiť na pole position.

Verstappen to vníma skôr ako kozmetické zmeny. “Keď sa na to pozriem z našej perspektívy, nemyslím si, že sa posuniem vyššie. Azda im budeme o čosi bližšie, ale ten odstup v kvalifikácii je stále priveľký. Kvalifikačný režim nespraví taký rozdiel. Dúfam len, že budeme o trochu bližšie.”

Ako presne ovplyvní výkony tímov nové nariadenie, sa dozvieme o týždeň. Najskôr nás ale čaká Veľká cena Belgicka. Ani od nej si toho Verstappen veľa nesľubuje. Mercedes zrejme všetkým utečie už na rovinke Kemmel.

“Je tu plno roviniek a s takýmto prítlakom sa ťažko hľadá balans. Toto už tradične nie je pre nás veľmi dobrý okruh. V každom prípade ale som rád, keď sa sem vraciam,” zhodnotil Verstappen.

Pre tento súťažný víkend Pirelli nanominovalo rovnaké pneumatiky, s akými mal Mercedes problémy na VC 70. výročia F1. Pomôže to Red Bullu? “Stále sme hovorili, že potrebujeme teplo. Nuž, v Barcelone bolo teplo a porazili nás. Možno sme mohli pár vecí spraviť lepšie, ale keď je ten rozdiel taký veľký, tak ani po zapracovaní na nastaveniach sa nič nezmení.”

“Možno nám gumy pomôžu, ja neviem. Myslím si ale, že aj tak nebude dostatočne teplo. Ja som realista a nerád rozprávam rozprávky. Bude to ťažké, ale pokúsim sa, samozrejme, postaviť na pódium,” uzavrel štvrtkový rozhovor Verstappen.