logo F1online.sk

Alonso: Stále experimentujeme, takže každé kolo je dôležité

Fernando Alonso
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala23. 2. 2023

Aston Martin má nového jazdca, ktorý sa konečne mohol začať naplno spoznávať s monopostom AMR23. A vlastne nebolo to úplne naplno. Fernando Alonso odjazdil 60 kôl, no mohlo ich byť aj viac, keby sa neobjavili nečakané problémy.

Absencia Lancea Strolla v Bahrajne spôsobila rošádu v kokpite Aston Martinu. Ráno si doň sadol Felipe Drugovich, ktorý však hneď po pár minútach musel odstaviť svoj monopost pre problém s elektronikou.

Oveľa lepšie neodštartoval ani Fernando Alonso po obedňajšej pauze. Španiel odjazdil dve kolá, po ktorých sa “zavŕtal” v garáži. Ukázalo sa totiž, že mechanici počas nácviku výmeny pneumatík poškodili podlahu, ktorú bolo nutné opraviť.

Následne sa však Alonso postaral aj o menšiu dávku vzrušenia medzi fanúšikmi britskej stajne. Nakoniec totiž zajazdil druhý najlepší čas so stratou 0,029 sekundy na Maxa Verstappena, ktorý obul rovnakú zmes. Azda reálnejší obraz ponúkli dlhé jazdy, počas ktorých bol monopost AMR23 približne o sekundu pomalší. Tak či onak, Adrian Newey ho dokonca označil za potenciálneho súpera Red Bullu popri tradičnej dvojici v zložení Ferrari a Mercedes.

“S prvým oficiálnym dňom testov som spokojný. Ako tím sme dovedna odjazdili cez sto kôl, čo predstavuje dobrý štart i napriek drobným problémom. Tie sme vyriešili,” uviedol vo svojom vyhlásení Fernando Alonso. “Stále experimentujeme s rôznymi vecami, takže každé kolo je dôležité, pretože zakaždým, keď vyrazíme na trať, sa o aute naučíme niečo nové.”

Počas úvodného dňa sa Španiel aj celkom dobre bavil. Napokon asi ako vždy, keď si sadne do pretekárskeho auta… “Prvé kroky sú vždy fascinujúce a zatiaľ ma baví táto časť zimnej prípravy. Informácie z dneška a všetko, čo sme sa naučili, zužitkujeme zajtra pri ďalšej optimalizácii.”

Fernando Alonso bude mať v piatok kokpit len pre seba, oznámil večer Aston Martin. O tom, kto bude jazdiť v sobotu, sa rozhodne až neskôr. Isté je len to, že Lance Stroll sa v aute neukáže. V padoku kolujú špekulácie, že si po páde na bicykli zlomil obe zápästia a jedno mu museli operovať.

Nádeje Felipeho Drugovicha na formulový debut tým pádom rastú. Stajňa však zatiaľ nechcela prezradiť, kto by Strolla nahradil, keby došlo k najhoršiemu a o týždeň nemohol pretekať. “Oznámime to v pravý čas,” vyhlásil šéf tímu Mike Krack.

Samotný Drugovich bol po prvej skúsenosti s tohtoročným autom spokojný. “Bolo skvelé si v ňom zajazdiť, naozaj ma to bavilo. Prvých pár kôl v úvode som strávil tým, že som sa oboznamoval s prácou za volantom. Mal som pocit, že som sa rýchlo dostal do tempa a našiel dobrý rytmus.”

“Napriek drobnému problému s elektronikou sme dokončili náš plán a pre tím nazbierali cenné dáta. Dosť intenzívne som testoval aerodynamiku, čo je pri novom aute neskutočne dôležité. Ku koncu som však na to mohol aspoň na pár kôl aj trochu zatlačiť,” pousmial sa, “čo bola zábava. Napokon chcem Lanceovi zaželať skoré udravenie a poďakovať sa tímu za dôveru pri tejto príležitosti.”

Súvisiace články