logo F1online.sk

Hamilton nebude bojkotovať VC Belgicka: Tu to nebude mať efekt, nie sme v USA

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2020

Viaceré bejzbalové, basketbalové a futbalové zápasy museli byť v USA zrušené potom, čo sa niektoré americké tímy rozhodli ich bojkotovať. Lewis Hamilton tvrdí, že sa do týchto protestov nezapojí a Veľkej ceny Belgicka sa zúčastní.

Hráči naprieč celými Spojenými štátmi tak zareagovali na zákrok polície voči Jacobovi Blakovi, 29-ročnému Afroameričanovi. Štyri z celkovo siedmich striel, ktorými sa policajt Rusten Sheskey snažil zasiahnuť Blaka, našlo svoj cieľ. Blake prežil, ale je od pása nadol ochrnutý.

Lewis Hamilton vyzdvihol športovcov, ktorí sa postavili na stranu postreleného Blaka a pokračujú v protestoch proti rasizmu, ale sám sa k nim nepridá. “Najskôr chcem povedať, že si myslím, že je neskutočné, čo toľkí ľudia v Spojených štátoch v rámci svojich športov robia. Od tých hore napríklad až po komentátorov. Toľko ľudí stojí po boku hráčov a tlačí na zmenu. Je škoda, že toto bolo nutné na to, aby sa objavila takáto reakcia.”

“Ale to je Amerika. Neviem, či by to malo nejaký efekt, keby som to tu spravil ja. Sme v Belgicku, nie sme v Spojených štátoch,” zhodnotil šesťnásobný majster sveta. “S nikým som sa o tom nebavil, ale som hrdý na všetkých tých ľudí. Som v tom spolu s nimi a snažím sa robiť, čo viem, odtiaľto.”

Sebastian Vettel, ktorý sa v posledných týždňoch stavia na stranu Lewisa Hamiltona, si tiež nemyslí, že by malo nejaký význam, keby sa piloti rozhodli bojkotovať preteky, a už vôbec nie jednotlivec.

“Je to niečo, o čom sa rozhodujeme spoločne. Všeobecne sa spolu bavíme o tom, čo sa deje a čo je pre nás dôležité. Ako skupina jazdcov sme spolu vyrástli. Sú tu skúsenejší jazdci, mladší jazdci, delíme sa o svoje názory,” vysvetľuje Vettel.

Aby mal bojkot nejaký zmysel, musel by tlačiť na príslušné orgány. V Belgicku by sa to všetko minulo účinku. “Nemyslím si, že má nejaký veľký význam zachádzať až tak ďaleko, pretože na stole nie je nič, nemáme dôvod bojkotovať preteky. Ale som si istý, že ak s niečím nebudeme spokojní, tak sa najskôr o tom porozprávame, a potom sa rozhodneme, ako budeme konať.”