logo F1online.sk

Verstappen: Musíme akceptovať realitu, oba Mercedesy by mali byť predo mnou

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2020

Helmut Marko aj naďalej verí, že sa Red Bullu tento rok môže podariť spraviť z Maxa Verstappena najmladšieho majstra sveta v histórii. Max Verstappen má však na vec o čosi realistickejší pohľad. Uvedomuje si, že so svojím Red Bullom získal lepšie výsledky, než aké by mu mali patriť, a že Mercedesy by mali byť ďaleko vpredu.

Lewis Hamilton aj ďaleko vpredu je, len Valtterimu Bottasovi to tento rok tak dobre neťahá. Holanďan má pred ním šesťbodový náskok, no ten môže byť čoskoro minulosťou. Formula 1 je totižto v Belgicku a po ňom nasleduje Taliansko — trate, na ktorých bude hrať pohonná jednotka prím.

“Myslím si, že keď sa pozrieme na čistú rýchlosť, tak obaja by mali byť v šampionáte predo mnou,” vyjadril sa na adresu Lewisa Hamiltona a Valtteriho Bottasa vo štvrtok Max Verstappen.

Následne pokračoval vo svojej analýze: “Samozrejme, Valtteri mal jedno vypadnutie, ja som tiež raz vypadol. Nuž, nebolo to vlastne vypadnutie, skončil mimo bodov po defekte, čiže nebodoval. Bola to preňho smola, ale ja som mal smolu v prvých pretekoch.”

“Myslím si, že byť celkovo druhý po tých pár pretekoch, v ktorých mal Mercedes lepšiu rýchlosť, je dôsledkom toho, že sme výsledkovo trochu nad štandardom. Odvšadiaľ sme si odniesli maximum. Som s tým teda spokojný,” hovorí rodák z belgického Hasseltu.

Na viac momentálne pomýšľať nemôže, na to bude potrebovať lepší motor a auto. “My ako tím tu nie sme na to, aby sme boli druhí alebo tretí, chceme bojovať o šampionáty. Musíme ale akceptovať situáciu, v ktorej sme. Nemáme na to, aby sme ich potrápili. Áno, na papieri to tak vyzerá, ale keď sa pozriete na čistú rýchlosť, tak sme príliš pomalí. Tak trochu sa spoliehame na to, že Mercedes bude mať zlý deň alebo my kus šťastia. Máme pred sebou prácu.”

Red Bull i Honda si boli pred začiatkom sezóny kvalitou svojho balíka istí. Nakoniec sa však objavili technické problémy s pohonnou jednotkou, s aerodynamickými súčiastkami, ktoré neboli dostatočne pevné, s balansom celkovo, a finálnu ranu zasadil nádejám Red Bullu Mercedes, no to sa v skutočnosti stalo už počas zimy. Dal dokopy neprekonateľné pohonné ústrojenstvo.

Ani “najlepšia zima Red Bullu od roku 2013”, ako ju Christian Horner pomenoval, na šípy nestačila. “Jednoznačne mali veľmi dobrú zimu. Mercedes našiel v pohonnej jednotke veľké množstvo výkonu. To znamená, že sme trochu pozadu. Snažíme sa robiť všetko, čo vieme. Uvidíme, čo prinesie zvyšok sezóny. Sú stále pred nami, ale nevzdávame sa. Mentalita nášho tímu je o tom, že pokračujeme v boji a ideme za každou príležitosťou, ktorá sa objaví.”

Nepríjemné je, že najbližšie sa taká riadna šanca môže objaviť až v roku 2022. “Budúci rok to môže byť trochu komplikované, pretože pravidlá budú stále také isté. Nemáme možnosť toho na aute priveľa meniť. Ale potom prídu nové pravidlá, a to je pre každého nová šanca,” nádejá sa Verstappen.