logo F1online.sk

Číslo 19 si už v F2 nik nevyberie. Navždy bude patriť zosnulému Hubertovi

Anthoine Hubert
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2020

Formulový padok si na tohtoročnej Veľkej cene Belgicka pripomenie Anthoina Huberta, ktorého život tragicky vyhasol na minuloročných pretekoch série F2 v Spa. Na jeho pamiatku sa organizátori F2 rozhodli už navždy ponechať číslo 19 Hubertovi.

“Takmer rok po tragickom odchode Anthoina Huberta v Spa Formula 2 oficiálne potvrdzuje, že číslo 19 už nebude v šampionáte používané,” napísala séria vo svojom stanovisku. “Číslo 19 bude už navždy patriť Anthoinovi, na pamiatku Francúza, ktorého hviezda stále jasne svieti nad naším padokom.”

Formula 2 vytvorila špeciálne logo, ktorým si pripomenie Huberta. Pozostáva z iniciálok rodáka z Lyonu, jeho čísla a hviezdy, ktorá nikdy nechýbala na jeho prilbách.

Tímy všetkých formulových sérií si na talentovaného pretekára a šampióna série GP3 spomenú odkazmi na svojich monopostoch. Okrem toho sa pred pretekmi Formuly 1 a Formuly 2 uskutoční minúta ticha. Na svojho rovesníka bude spomínať aj viacero pilotov Formuly 1, ktorí spolu s ním vyrastali a poznali ho.

“Okruh Spa-Francorchamps má v mojom srdci špeciálne miesto,” vyznal sa Charles Leclerc. “Získal som tu svoje prvé víťazstvo, ale minulý rok som tu prišiel o drahého priateľa Anthoina. Bude ťažké vrátiť sa na túto trať. Celý víkend budeme myšlienkami s ním.”

Azda najbližším priateľom Anthoina Huberta bol Pierre Gasly, ktorý s ním dokonca aj býval. Spoločne sa šplhali formulovými rebríčkami. “Návrat do Belgicka bude tento rok smutný, pretože je to stále len rok odkedy Anthoine prišiel o život po tej strašnej nehode v pretekoch F2. Poznám ho už od siedmich rokov, keď sme spolu jazdili na motokárach. Spolu sme chodili do rovnakej školy, ktorú zastrešovala Francúzska motoršportová federácia. Od mojich trinástich až do devätnástich rokov sme sa delili aj o jeden apartmán. Myslím si, že všetci v padoku si vyhradia čas na to, aby si naňho spomenuli.”

Na Huberta si tento víkend bude spomínať aj Charlos Sainz. “Bol to vzrušujúci mladý talent, o ktorého sme prišli príliš skoro. Vždy naňho budeme spomínať — kdekoľvek budeme pretekať —, ale v Spa o to viac.”

“Celá pretekárska komunita bola šokovaná a smutná z toho, čo sa prihodilo,” pridal sa Lando Norris. “Bude v našich myšlienkach, keď budeme tento rok opäť pretekať.”