logo F1online.sk

10 dôvodov prečo Vettel zakotví v Mercedese

Sebastian Vettel v kombinéze Mercedesu
© –
Redakcia
Redakcia 16. 5. 2020

Formula 1 zažila pomerne šokujúci týždeň plný prestupov. Domino efekt spustil Sebastian Vettel a navonok sa zdá, že štvornásobnému majstrovi sveta napokon zostal v rukách povestný Čierny Peter. Bude to však skutočne tak?

Hrozba predčasného konca kariéry či ročnej prestávky sa na prvý pohľad javia ako najpravdepodobnejšie scenáre. Ale odkedy je efjednotka miestom očakávaných rozhodnutí? A práve v tom spočíva atraktivita povestnej “silly season”.

Nikdy na sto percent neviete, čo sa môže alebo čo by sa malo sta A preto som si po hlbšej úvahe, podobne ako mnohí formuloví fanúšikovia, položil jednoduchú otázku: Prečo by sa vlastne Vettel nemohol stať tímovým kolegom Lewisa Hamiltona v Mercedese?

Ponúkam desať relevantných dôvodov, na ktoré rozhodne netreba zabúdať a vziať ich do úvahy: 

  1. Tímová réžia. Hamiltonovi s Bottasom vypršia po tejto sezóne platné zmluvy, čo stavia Mercedes do komfortnej pozície. Najmä v prípade Hamiltona sa rokovania o novom kontrakte aj kvôli pandémii zasekli. “Hrozba” zo strany Vettela a absencia ďalších vhodných kokpitov navyše robí z Lewisa zraniteľného vyjednávača. 
  2. Peniaze. Väčšina pilotov by v tejto ére bola ochotná jazdiť za Mercedes aj zadarmo. Vettel už má zarobené dosť, pokojne si tak môže dohodnúť kontrakt s nulovým platom postaveným čisto na vyjazdených bonusoch. Okrem toho má výborné vzťahy s Totom Wolffom, ktorý nechýbal na Sebastianovej súkromnej oslave tridsiatych narodenín. Po prevalení tejto skutočnosti si Hamilton vyžiadal súkromný rozhovor s Wolffom. Zároveň nezabúdajme, že Sebastianovým dvorným našepkávačom môže byť Bernie Ecclestone, ktorý najlepšie vie, ako sa otvárajú aj tie najviac strážené dvere. S Vettelom si totiž sadli nielen štýlom humoru.
  3. Legálna špionáž. Vettel ako známy pedant disponuje mnohými technickými informáciami z továrne Ferrari. Okrem iného aj záhadným tajomstvom o nečakane výkonnej pohonnej jednotke z Maranella v minulej sezóne.
  4. Politika. Nemecký jazdec pod nemeckou značkou. So Schumacherom to nevyšlo, v prípade Rosberga pomohli okolnosti, ale nacionalizmus je (žiaľ – našťastie) hlboko prítomný aj vo svete F1. Pre Daimler určite vážne lákadlo, čo vy na to? Navyše, keď po Hockenheimringu môže automobilová veľmoc aktuálne prísť aj o posledného pilota s nemeckým pasom.
  5. Prestíž. Mercedes už prekonal väčšinu rekordov, ale predstavte si, že by ste svoju dominanciu mohol vyšperkovať dvojicou hviezdnych pilotov, ktorí budú mať spolu na konte 10, respektíve 11 majstrovských titulov. Nechali by ste si ako šéf takúto príležitosť ujsť pomedzi prsty?
  6. Rešpekt. Medzi Hamiltonom a Vettelom sa v uplynulých sezónach vytvoril výrazný vzájomný rešpekt. V prípade, že Lewis získa v tomto roku očakávaný siedmy titul, opadne z neho tlak a nebude pociťovať ohrozenie vo svojom tíme snov. Stále mu totiž zostane výhoda domáceho prostredia s osemročným náskokom pred akoukoľvek novou tvárou.
  7. Prezieravosť. Skúsený, ale navonok vyhorený Vettel, je pre Hamiltona bezpečnejšou voľbou, ako nebojácna mladá krv v podaní Georga Russella.
  8. Popularita. Mamma mia, blue flags, zdvihnutý ukazovák, víťazné tance, ženské mená monopostov či nové dizajny prilieb… Napriek tomu, že Sebastian Vettel vytrvalo a cielene ignoruje sociálne siete, tak patrí k najpopulárnejším pilotom v celom štartovom poli. Jeho fanúšikovia rozhodne netúžia po potupnom konci.
  9. Pomsta. Niet väčšej motivácie, ako byť nevďačne odídený z Ferrari. Svoje si v tomto smere prežili aj také legendy ako Lauda či Prost. Obaja pritom po odchode zo Scuderie ešte dokázali získať majstrovské tituly. 
  10. Vek. V tretí júlový deň roku 2020 oslávi Vettel stále len 33 rokov, o dva menej ako Lewis – ideálny pretekársky vek. 

V prípade Vettela by to bola stávka na jednu kartu. Formulové all-in by v prípade úspechu zavrelo ústa všetkým jeho neprajníkom o ľahko získaných štyroch tituloch. Lenže zdolať zabývaného Hamiltona vo vlastnej obývačke sa navonok javí ako nemožná misia, priam až scifi. 

Iste, Vettel sa môže dobrovoľne rozhodnúť pre domácu oázu pokoja, výchovu troch detí a fidlikanie vo vlastnej dielničke s občasnými návštevami Räikkönenovcov. A možno práve veterán Kimi bude preňho vzorom. Prípadný návrat s novými pravidlami od sezóny 2022 by taktiež mohol byť ideálnym momentom reštartu už odpisovaného šampióna.

Je takmer isté, že pokiaľ nepríde Vettel s rýchlym oznámením konca kariéry, tak špekulácie budú stále poctivo tlieť. Mercedes (v prípade, že zotrvá v F1) má na finálne rozhodnutie množstvo času. Vďaka stále čerstvým a dlhodobým podpisom Verstappena, Leclerca, Sainza a Ricciarda je ho ešte viac, ako v predchádzajúcich rokoch. 

Bude to “last minute” formulová bomba storočia alebo stávka na overenú, aj keď nudnú istotu Bottasom? 

Števo Eisele
komentátor