logo F1online.sk

Predsezónne testy 2023: Kde ich možno sledovať a kto bude jazdiť?

Sachír, Bahrajn, ilustračné
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 2. 2023

Sezóna 2023 je za rohom a už o pár hodín nám v Bahrajne začnú tradičné predsezónne testy. Tie budú v tomto roku krátke, tímy si musia vystačiť s tromi dňami a každý jazdec iba s jeden a pol dňom v kokpite.

Na rozdiel od minulej sezóny, keď sa testovalo dlho a dokonca na dvoch rozličných miestach, sme sa v roku 2023 vrátili k veľmi skromnému trojdňovému formátu. Či sa nám to páči alebo nie, podmienky sú pre všetkých nastavené rovnako.

Predsezónne testy na bahrajnskom okruhu Sachír začnú vo štvrtok, 23. februára, a potrvajú do soboty. Každý deň bude prebiehať v rovnakom formáte a s rovnakým vyhradeným časom na jazdenie ako predpoludním, tak popoludní. Zelená sa na konci boxovej uličky rozsvieti vždy ráno o 8:00 hod. nášho času a bude svietiť presne 4 hodiny a 15 minút. O 12:15 hod. začne hodinová obedná prestávka. Po jej skončení sa rozsvieti zelená o 13:15 hod. a nasledovať budú ďalšie 4 hodiny a 15 minút. Skončíme tak presne o 17:30 hod. nášho času.

  • Ráno: 8:00 – 12:15
  • Popoludní: 13:15 – 17:30

Dokopy nás teda každý deň čaká 8 hodín a 30 minút jázd, nuž a 25 hodín a 30 minút v súčte.

Ak máte voľno alebo možnosť sa v práci „poflákať“, tak môžete testy sledovať naživo prostredníctvom služby F1 TV Pro. Vysielať ich bude aj britská televízia Sky Sports, avšak už nie ESPN v USA alebo Fox Sports v Austrálii.

My budeme o všetkom dôležitom už tradične informovať v našich LIVE textových prenosoch priamo tu na webe.

Kto bude jazdiť?

Aj keď sa to mnohým nepáči, každý tím môže mať počas testov na trati len jedno auto. S dvomi jazdcami to znamená jeden a pol dňa pre každého. Na to sme boli v posledných rokoch zvyknutí, takže to nemožno považovať za nejaké prekvapenie. Tímy postupne oznamujú, kto bude v ktorý deň jazdiť.

Niektoré tímy sa rozhodli rozdeliť svojim pilotom povinnosti na dopoludnie a popoludnie, iné stajne nechajú jedného jazdca v aute celý deň.

Neplánovaná a nepríjemná zmena nastala v Aston Martine. S novým monopostom AMR23 sa v Bahrajne nepredstaví Lance Stroll, ktorý sa zranil pri nehode na bicykli. Vedenie stajne sa však nerozhodlo – podobne ako McLaren v minulom roku, keď dostal COVID-19 Daniel Ricciardo –, že celé tri dni odjazdí jeden jazdec (v tomto prípade by to bol Fernando Alonso), ale Strollove povinnosti jednoducho prevezme rezervný jazdec stajne Felipe Drugovich.

Prehľad pilotov nájdete v nasledujúcej tabuľke, ktorú budeme priebežne aktualizovať podľa informácií z tímov:

Tím Štvrtok Piatok Sobota
Red Bull Verstappen Pérez/Verstappen Pérez
Ferrari Sainz/Leclerc Sainz/Leclerc Leclerc/Sainz
Mercedes Russell/Hamilton Hamilton/Russell Russell/Hamilton
Alpine Gasly/Ocon Ocon/Gasly Gasly/Ocon
McLaren Piastri/Norris Norris/Piastri Piastri/Norris
Alfa Romeo Čou/Bottas Čou Bottas
Aston Martin Drugovich/Alonso Alonso
Haas Hülkenberg/Magnussen Magnussen/Hülkenberg Hülkenberg/Magnussen
AlphaTauri Cunoda/de Vries Cunoda/de Vries de Vries/Cunoda
Williams Albon/Sargeant Sargeant Albon

Súvisiace články