logo F1online.skF1online.sk

Hamiltonovi sa páči, že návrat k čiernemu lakovaniu bol motivovaný výkonnostnými dôvodmi

Mercedes W14
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 2. 2023

Mercedes sa vracia do rokov 2020 a 2021, keď sa trochu nečakane vytasil s čiernym sfarbením. Vtedy bola táto zmena motivovaná spoločenským aktivizmom. V roku 2023 sa Mercedes vracia k čiernej, ale dôvody sú celkom odlišné.

Vlani patril monopost W13 k tým s najväčšou nadváhou na rošte. Podľa medializovaných informácií sa inžinierom nepodarilo dostať auto na limit do konca sezóny. Boj s hmotnosťou tak tímy zvádzajú a budú zvádzať aj v roku 2023, čo je evidentné aj pri pohľade na tohtoročné lakovania.

Keď vás jedno kilo navyše pripraví na trati približne o 35 tisícin sekundy a lak na monoposte váži asi šesť kilogramov, rýchlo si uvedomíte, prečo autá v tomto roku vyzerajú tak, ako vyzerajú.

Nik toho nie je lepším príkladom než Mercedes. Toto je top tím s „armádou“ ľudí schopný postaviť najrýchlejšie auto vo Formule 1, no aj inžinieri v Brackley sa museli uchýliť k takým napohľad banálnym riešeniam ako zoškriabanie laku či natretie matnou čiernou, čo je najľahšia farba zo všetkých.

„Vlastne každý vo vnútri tímu, alebo aspoň v garáži, preferoval čierne auto známe z minulosti. Každý to teda podporil a každému sa páči,“ povedal o staronovom lakovaní pilot tímu Lewis Hamilton.

„Koniec koncov, hmotnosť je našim hlavným cieľom. Počas celej minulej sezóny sme trpeli nadváhou. Vláčili sme tak so sebou hmotnosť navyše až do úplne posledných pretekov sezóny.“

„Veľmi sme sa sústredili v našej snahe zabezpečiť, že tento rok sa to zmení. Až neskôr sa dozvieme, či sa nám to podarilo. Aj minulý rok sme si totiž mysleli, že sa dostaneme na limit, ale nakoniec sme boli vysoko nad ním,“ hovorí sedemnásobný majster sveta.

„Som teda rád, že sme to zobrali vážne a presne toto vidieť aj pri pohľade na lakovanie. Vidíme množstvo holého uhlíkového vlákna a neveľa laku, vlastne iba nevyhnutné minimum. To je podľa mňa pozitívny signál, pretože to znamená, že sa všetko podriadilo výkonnosti. Nie je to nevyhnutne o tom, ako auto vyzerá, ale ako rýchlo jazdí,“ dodal Lewis.

Súvisiace články

Diskusia