logo F1online.sk

Zatiaľ to vyzerá, že problémy so spoľahlivosťou boli vyriešené, znie z Ferrari

Charles Leclerc
© Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 2. 2023

Najväčšia Achillova päta minuloročného Ferrari. Niežeby mal tento tím málo problémov so strategickým rozhodovaním alebo prácou s pneumatikami, ale ak by sme predsa len mali „vypichnúť“ najväčšiu slabinu minuloročného Ferrari, tak ňou bola skutočne spoľahlivosť motorov. Zodpovedný vedúci v tejto oblasti, Enrico Gualtieri, však hlási, že pred štartom sezóny 2023 všetko vyzerá sľubne.

V dobe zmrazeného vývoja pohonných jednotiek majú motorári jednotlivých dodávateľov dve úlohy: pracovať na vývoji nových motorov pre rok 2026 a nasl. a pracovať na zlepšení spoľahlivosti tých súčasných, čo je (na rozdiel od vývoja) povolené až do posledného dňa súčasného cyklu pravidiel.

Keďže Ferrari v minulom roku trápili problémy so spoľahlivosťou, museli inžinieri cez zimu zapracovať práve v tejto oblasti, nakoľko sa komplikácie nevyhli ani zákazníkom Scuderie. Enrico Gualtieri, ktorý má v Maranelle na starosti práve motorové oddelenie, však pred novou sezónou hlási spokojnosť s vykonanou prácou.

„Prípravné práce pred štartom novej sezóny sú obvykle jedným z najrušnejších období v roku, a táto zima nebola výnimkou,“ povedal v rozhovore pre kanály svojho zamestnávateľa Gualtieri.

„Pohonné jednotky sú od minulého roka zmrazené, vrátane palív a mazív. Jediné povolené úpravy sa týkajú spoľahlivosti. V skutočnosti bola spoľahlivosť našou Achillovou pätou v minulej sezóne, a tak sme cez zimu pracovali na riešení našich najväčších problémov s cieľom dosiahnuť požadovanú úroveň spoľahlivosti. To bol náš cieľ pre rok 2023 a na tom sme počas zimy pracovali.“

„Z testovania na dynamometroch sme dostali pozitívnu spätnú väzbu na niektoré vykonané zmeny. Ako zvyčajne sa však až na trati ukáže, či sme odviedli dobrú prácu,“ dodal Gualtieri.

Spokojnosť pritom vyjadril aj jeho nadriadený, šéf celého tímu Frédéric Vasseur. „Myslím si, že prioritou všetkých bola spoľahlivosť. Ak v tejto fáze sezóny nemáte spoľahlivosť, nie ste schopní odjazdiť tri dni a nedokážete vykročiť pravou nohou.“

„Odkrútili sme si kilometre na dynamometri a sme optimistickí. Až v Bahrajne sa však ukáže, ako sme na tom z pohľadu výkonnosti a spoľahlivosti. Povedal by som však, že zatiaľ je všetko v poriadku,“ dodal Vasseur.