logo F1online.sk

Vasseur si nechával radiť aj od Todta: Jeho skúsenosti sú skrátka mega

Frédéric Vasseur
© Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 2. 2023

Keď Ferrari oznámilo, že nástupcom Mattiu Binotta v kresle šéfa pretekárskeho tímu bude Frédéric Vasseur, mnohým Tifosi sa pred očami okamžite vynorila tvár Jeana Todta. Fredov krajan stál za zrodom najúspešnejšej éry v dejinách Ferrari a všetci fanúšikovia tohto talianskeho tímu veria, že ďalší Francúz na kapitánskom mostíku dokáže tieto roky prinavrátiť. Vasseur pritom priznal, že sa na Todtove rady môže spoľahnúť.

Pred niečo vyše rokom sa uvažovalo o tom, že Jean Todt sa do Ferrari vráti v úlohe poradcu. Podľa talianskych médií si jeho príchod veľmi prial aj vtedajší šéf Mattia Binotto, avšak narazil na odpor generálneho riaditeľa spoločnosti Johna Elkanna. Ten napokon o rok neskôr najal na post šéfa Ferrari Frédérica Vasseura, ktorý krátko po svojom vymenovaní priznal, že s Todtom o Ferrari diskutoval.

„Samozrejme, že sme počas zimy boli v kontakte a diskutovali spolu,“ priznal novopečený šéf Ferrari. „Asi však ťažko môžeme porovnať tieto dve éry, veď to bolo pred tridsiatimi rokmi.“

„Na druhej strane, Jeanove skúsenosti sú skrátka mega. Myslím si, že je to pre mňa obrovská príležitosť, podebatovať s ním o tom a dozvedieť sa jeho pocity a jeho spätnú väzbu,“ dodal Vasseur.

Z éry Jeana Todta však plynie pre všetkých fanúšikov Ferrari dôležité poučenie. Francúz prišiel do Ferrari v roku 1993 a prvý titul získal s Michaelom Schumacherom v roku 2000. Už je to dlho, čo malo naposledy vedenie Ferrari s niektorým šéfom takú trpezlivosť.

Dôležitou ingredienciou Todtovho úspechu vtedy boli ľudia, ktorých do tímu priviedol. Personálne zmeny sa tak trochu automaticky spájajú s výmenou šéfa, avšak Vasseur zostáva trpezlivý.

„Áno, určite sa budem snažiť priviesť nové tváre, ale najprv potrebujem spoznať organizáciu a ľudí,“ vysvetlil Fred. „Myslím si, že tu máme dobrú partiu, ktorá dobre spolupracuje. Potrebujem však presne pochopiť, čo sa s tímom deje a postupovať krok po kroku.“