logo F1online.sk

Ferrari hlási, že identifikovalo problém, ktorý Leclerca vyradil v Španielsku

Charles Leclerc
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2020

Preteky Charlesa Leclerca v Španielsku sa skončili predčasne, keď všetko pokazil problém na pohonnej jednotke. Tá sa v momente vypla. Monačan ju dokázal oživiť, ale kvôli obrovskej strate a rozopnutým bezpečnostným pásom už nemalo cenu pokračovať. Ferrari okamžite začalo vyšetrovanie a v priebehu posledných dní aj zistilo, čo Leclercovo vypadnutie spôsobilo.

Informoval o tom šéf motorového oddelenia Ferrari Enrico Gualtieri v predvíkendovom preview tímu. “V Barcelone sme zaplatili vysokú cenu za nedostatočnú spoľahlivosť. Identifikovali sme problém na kontrolnej jednotke elektroniky, ktorá spôsobila Charlesovo vypadnutie.”

Ferrari chce zapracovať aj na ďalších nedostatkoch z Barcelony. “Doplatili sme aj na to, že sme neoptimalizovali náš kvalifikačný výkon, čo nás v pretekoch postavilo do náročnej pozície. Sme si vedomí ťažkostí, ktoré máme pred sebou. Musíme sa koncentrovať na našu prácu a pripraviť sa na víkend. Hlavným cieľom je zabezpečiť, že naši jazdci budú môcť do maximálnej miery využiť naše Ferrari SF1000.”

“Musíme optimalizovať náš balík auto-pohonná jednotka, dobre zapracovať v garáži, určiť najlepšiu stratégiu a keď príde na naše reakcie na meniace sa podmienky, tak musíme byť efektívni. Každá tisícinka sekundy sa ráta a každé rozhodnutie spraví rozdiel,” uvedomuje si Gualtieri.

Gualtierimu dáva za pravdu aj predpoveď počasia. Teploty sa budú pohybovať len okolo 16 °C a na celý víkend sú hlásené prehánky. Veľká cena Belgicka tak nebude len súbojom pilotov, ale aj stratégov.

“Z pohľadu výkonu to bude pre nás ťažšie, keďže nie sme takí konkurencieschopní ako v roku 2019,” hovorí Charles Leclerc, ktorý vlani získal v Spa-Francorchamps svoje debutové víťazstvo. “Videli sme však, že sa na tejto trati môže stať čokoľvek, hlavne pri nepredvídateľnom počasí.”

“Ako tím musíme veľmi tvrdo pracovať na tom, aby sme z auta už v piatok vytiahli maximum. V tréningoch musíme pozbierať všetky informácie, ktoré budeme potrebovať na to, aby sme v kvalifikácii a hlavne v pretekoch vybrali správnu stratégiu,” zhrnul Monačan.