logo F1online.sk

Vykonáme malé zmeny v strategickom oddelení, priznal Vasseur

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 2. 2023

Výmena šéfa tímu Formuly 1 nie je ako šibnúť čarovným prútikom. Podľa odborníkov na súčasnú F1 trvá novému bossovi presne rok, kým sa vôbec so všetkým zoznámi. Až potom môže začať robiť zmeny a upraviť tím na svoj obraz. Frédéric Vasseur si to dobre uvedomuje a veľmi striedmo krotí všetky túžby po revolúcii. Žiadna sa nekoná, nový šéf zatiaľ pristúpi nanajvýš k drobným úpravám súčasnej štruktúry.

U fanúšikov vyvoláva „svrbenie v zadku“ hlavne otázka stratégií. Tie boli v minulom roku častokrát katastrofálne a Tifosi volajú po veľkých zmenách a znemožneniu ďalšieho znemožňovania Ferrari. Ak však dúfate, že nový šéf všetkých vyhodí a najme celkom nových ľudí, budete sklamaní.

„Áno, vykonáme niekoľko malých zmien,“ komentoval situáciu v strategickom oddelení Ferrari Frédéric Vasseur. „Už minule som však povedal, že vy vidíte len tú časť ľadovca, ktorá trčí spod hladiny. A keď ste hovorili o stratégii, hovorili ste o stratégovi a o stratégii.“

„Nie je to však len jeden človek, ktorý stláča gombíky, je to o celom softvéri, je to o celom tíme v továrni a je to aj o procesoch na samotnom boxovom múre. Ide skôr o kompletný obraz, nie o jedného človeka,“ dodal Vasseur.

Sezóna 2022 možno doteraz budí Tifosi zo spánku. Ferrari ju začalo veľmi dobre, ale postupne strácalo dych. Auto možno nakoniec nebolo také dobré ako Red Bull, ale celkový výsledok mal byť vzhľadom na štart ročníka iný.

„V tíme prebehla veľmi, veľmi rozsiahla revízia roku 2022,“ prehlásil pretekový riaditeľ tímu Laurent Mekies. „Zaoberali sme sa tým, kde sme strácali, pretože nie je potrebné čokoľvek skrývať.“

„Niektoré veci sme sa v minulom roku naučili na vlastnej koži, takže bolo potrebné vykonať toto 360-stupňové hodnotenie. Znamená to, že chceme našim ľuďom poskytnúť tú najlepšiu platformu, aby sa mohli prejaviť.“

„Prehodnocovali sme naše procesy, prehodnocovali sme spôsob práce, aby sme zabezpečili, že každý jednotlivec sa môže čo najlepšie prejaviť individuálne a, samozrejme, aj kolektívne,“ dodal Mekies.