logo F1online.sk

F1 o krok bližšie k normálu: do padoku sa vracajú motorhomy

mercedes motorhome
© twitter.com/MercedesAMGF1
Ladislav Király
Ladislav Király25. 8. 2020

Z padoku Formuly 1 prišla zaujímavá správa; už počas belgického súťažného víkendu sa na okruhu opäť objavia tradičné motorhomy. Od začiatku sezóny sme ich kvôli prísnym opatreniam nevideli a tímy sa spoliehali len na jednoduché „kamiónové“ zariadenia.

Všetko to bolo robené tak, aby prichádzalo k čo najmenšiemu styku medzi jednotlivými ľuďmi a čo najviac sa zamedzilo prenosu vírusu. Avšak každý, kto môže vstúpiť do padoku, už tak či tak bol niekoľkokrát otestovaný, takže tento strach podľa všetkého nie je na mieste.

Prísny hygienický plán bol v priebehu prvých šiestich víkendov dostatočne preverený a Formula 1 tak môže zájsť o krok ďalej. O krok bližšie k tradičnej „normálnosti“.

Ako píše Auto Motor und Sport, jednoduché „kontajnery“, v ktorých viacerí jazdci spávali, budú opäť minulosťou a do padoku sa vrátia tradičné, miestami možno aj gigantické, motorhomy. Členovia tímov to budú mať omnoho jednoduchšie, inžinieri a mechanici sa budú mať kde stravovať, jazdci budú mať opäť k dispozícii svoje miestnosti.

Jedna vec sa však nezmení: členovia rôznych tímov sa nebudú môcť stretávať a do týchto priestorov nebudú mať prístup ani novinári (s výnimkou niekoľkých televíznych reportérov), takže každý motorhome bude vyhradený len pre členov daného tímu.

„Dôvod zmeny je jednoduchý: tímy si všimli, že výdavky na prenájom kontajnerov a priestorov na okruhoch, ako aj externý katering, sú drahšie, ako zabezpečenie vlastného motorhomu,“ píše AMuS. „Preto sa kompetentní z nákladových dôvodov rozhodli pre návrat k starým obytným jednotkám.“

Jeden z problémov je aj v tom, že pre výstavbu motorhomov sú potrebné dodatočné tímy ľudí. Tie však vraj budú od členov tímov prísne oddelené: postarajú sa o výstavbu a potom sa stiahnu.

Spomínaný zdroj píše aj o tom, že niektoré tímy možno nepostavia svoje najväčšie motorhomy, ale len ich menšie verzie. Vzhľadom na obmedzenia, ktoré platia a vzhľadom na nemožnosť navštevovania sa či pozvania VIP hostí totiž nebudú potrebné plné kapacity.

Ľudia, ktorí sa zaoberajú motorhomami, to budú mať v najbližších týždňoch poriadne nabité. Zo Spa-Francorchamps sa musia rýchlo presunúť do Monzy a Mugella, no a neskôr ich ešte čakajú presuny na okruhy Nürburgring, Portimao a Imola.