logo F1online.sk

Domenicali kritizuje Andrettiho: Nebolo rozumné povedať, že sú tímy chamtivé

Michael Andretti
© Andretti Autosport
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 2. 2023

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) prednedávnom započala proces pre podávanie žiadostí pre nových účastníkov šampionátu Formuly 1, ktorí budú môcť vstúpiť do súťaže podľa vlastného uváženia v rokoch 2025, 2026 či 2027. Azda za najväčšieho ašpiranta pre vstup do najvyššej motoristickej súťaži je považovaný Andretti-Cadilac, ktorý sa do v kráľovnej motoršportu usiluje prepracovať stoj čo stoj. Andretti sa pri svojich snahách môže opierať o priazeň prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema, naopak, myšlienka, že by sme vo Formule 1 uvideli v poradí už jedenásty tím, sa nepozdáva väčšine už v nej pôsobiacich celkov. Stefano Domenicali však tvrdí, že tieto tvrdenia nie sú založené na pravde. F1 je vraj otvorená komukoľvek, no Andretti sa do nemilosti stajní dostal vlastným pričinením, a to tým, že ich označil za chamtivé deliť sa o svoje zisky.

Ako to však bolo, zrejme všetci, čo „zákulisné dianie“ Formuly 1 sledujete, dobre viete. Tímy štartového poľa sa skutočne o svoje zisky s potenciálnym nováčikom Andrettim deliť nechcú, čo sa teraz šéf Formuly 1 Stefano Domenicali snaží vykresliť úplne inak.

Andretii sa do F1 usiloval dostať sa už niekoľkokrát. V minulosti sa snažil odkúpiť tak už neexistujúcu Force Indiu, ako aj Alfu Romeo. Tentokrát to skúša s vlastným tímom, ktorý by sa po tom, čo F1 avizuje rozšírenie súťaže o nové celky, už do Formuly 1 dostať mohol.

Podľa Domenicaliho si však Andrettiovci musia dať pozor na jazyk – inak im už nestojí nič v ceste sa na štartový rošt o pár rokov postaviť.

„Musíme rešpektovať každého. Existujú tímy ako Mário a Michael Andretti, ktoré veľmi hlasno hovoria o svojej vôli vstúpiť do Formuly 1, ale podľa môjho názoru nebolo rozumné povedať, že sú tímy chamtivé a chránia svoje zisky. To je však iba môj názor,“ vyslovil sa Stefano Domenicali.

„Existujú aj iní, ktorí sú oveľa menej hlasní a chceli by vstúpiť do Formuly 1. Je tu teda proces, ktorý treba rešpektovať. My s FIA zabezpečíme, že bude tento proces rešpektovaný.“

Domenicali tvrdí, že pokiaľ Andrettí splní požiadavky F1 a FIA, v ceste do kráľovnej motoršportu mu už nič stáť v ceste nebude.

„Ak splnia všetky podmienky, budú veľmi vítaní. Je však ešte potrebné zvážiť veľa vecí. Nemusíme prehnane reagovať preto, že niekto tlačí na systém,“ poznamenal Domenicali.

„Som presvedčený, že dnes je najdôležitejšie konať tak, aby sme chránili rast tohto športu a tiež udržateľnosť tímov, ktoré investovali do Formuly 1 v časoch, keď boli veci diametrálne odlišné. Hodnota tejto investície je z čisto komerčného hľadiska oveľa odlišnejšia ako pred niekoľkými rokmi.“

„Myslím si, že proces, ktorý sa uskutoční, bude urobený skutočne správnym spôsobom a nikto nebude môcť povedať, že sa rozhodlo tak či onak preto, že niekto kričí viac a niekto menej,“ uzavrel 57-ročný rodák z Imoly.  

Súvisiace články