logo F1online.sk

Keď fanúšikovia zbadajú prízrak: Ako sa zrodila fáma, že sa Porsche spája s Williamsom

Porsche, ilustračné
© Porsche
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 2. 2023

Pred niekoľkými týždňami sa začali šíriť zvesti o tom, že Porsche spoločne s organizáciou Gulf Oil nadviaže spoluprácu s Williamsom. Ako sa však onedlho ukázalo, tím z Grove uzavrel partnerstvo len s ropnou spoločnosťou. V prípade Porsche sa jednalo iba o fámu založenú na bujarej fantázii jedného fanúšika.

Porsche v januári vymazalo takmer všetky príspevky zo svojho instagramového účtu, ktorý zachytáva účinkovanie nemeckej automobilky vo Formule E. Ponechalo tam len jeden príspevok, video odkazujúce na 16. január, v ktorom boli zobrazené staré televízne zábery, vrátane rozmazaného záberu, ktorý sa do určitej veľmi malej miery ponášal na podobizeň zosnulého Franka Williamsa.

Na sociálnych sieťach sa tak ihneď začali viesť dohady o tom, že Porsche nadviaže spoluprácu s Willamsom a rozhodne sa to dať svetu znať práve 16. januára. Informáciu, ktorá samozrejme nebola pravdivá, prevzali aj viacerí zahraniční novinári. Nemecký výrobca automobilov však v tomto dátume nepriniesol žiadnu veľkú novinu, iba sa rozhodol zlúčiť a zefektívniť svoje početné instagramové profily.

To, ako dokázali byť niekoľkí fanúšikovia až prehnane domýšľaví, prekvapilo aj samotného šéfa Porsche pre motoršport Thomasa Laudenbacha.

„Bol som mimoriadne prekvapený, aký to na verejnosti vyvolalo ošiaľ,“ nechal sa počuť Thomas Laudenbach pre Motorsport.com. „Nemalo to nič spoločné s F1!”

„Len sme triedili naše kanály na instagrame, nemalo to nič spoločné s naším vstupom do Formuly 1. Špekuláciami sme boli, rovnako ako ktokoľvek iný, prekvapení. Svojím spôsobom to bolo vtipné, ale myslím si, že teraz sa už všetko uviedlo na pravú mieru.“

Hoci je Laudenbach domýšľavosťou fanúšikov prekvapený, nemôže im to mať za zlé. Porsche bolo totižto mnohokrát spájané s Red Bullom, ten sa však nakoniec rozhodol uprednostniť Ford. Automobilka so sídlom v Stuttgarte sa tak na neradosť svojich priaznivcov v najvyššej motoristickej súťaži nateraz nepredstaví, no nikdy nehovor nikdy.

„Práve teraz sa sústredíme na série, v ktorých pôsobíme,“ poznamenal Laudenbach. „Porsche Motorsport má široký záber, účinkujeme v IMSA, WEC, Formule E a tiež máme zákazníkov v mnohých iných súťažiach, je toho veľmi veľa. Momentálne sme spokojní s tým, čo máme a smerom do budúcnosti sa uvidí,“ doplnil 53-ročný Nemec.