logo F1online.sk

Grosjean dúfa, že Alonso prestup do Aston Martinu neoľutuje: Bude to buď úspech alebo prepadák

Fernando Alonso
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 1. 2023

Hoci je Fernando Alonso bezpochyby skvelým pretekárom, na prestupovom trhu mu to ide o čosi horšie. Neraz sa totižto rozhodol vymeniť lepší tím za menej konkurencieschopný. Bývalý pretekár Formuly 1 Romain Grosjean sa obáva, aby tak tomu nebolo aj tentokrát.

Za Alonsov azda najhorší prestup sa považuje prechod z Ferrari do zúfalo trápiaceho sa McLarenu, ku ktorému došlo po sezóne 2014. Teraz možno hrozí niečo obdobné. Aston Martin skončil vlani v Pohári konštruktérov na siedmom mieste, pričom Španielov doterajší zamestnávateľ Alpine figuroval na konci ročníka na solídnej štvrtej priečke.

Grosjean, ktorý jazdil s Alonsom bok po boku v sezóne 2009, sa obáva, aby sa skúsený matador týmto prestupom zas a znova poriadne „neopláchol“. Angažmán v Aston Martine môže podľa Francúza dopadnúť len dvoma spôsobmi – úspechom alebo totálnym fiaskom.

„Teším sa na to, ako mu to pôjde v tejto fáze kariéry s Alpinom,“ vyslovil sa Romain Grosjean na svojom YouTube kanáli. „Buď to bude úspech alebo prepadák.“

„V priebehu kariéry sme ho niekoľkokrát videli meniť tímy, nie vždy k lepšiemu. Dúfam, že bude mať dobré auto a predvedie nám výkony, ktorých je schopný.“

Napriek tomu, že sa Alonso v priebehu kariéry tešil z majstrovkého titulu dovedna len dvakrát, je všeobecne považovaný za jedného z najlepších jazdcov F1 všetkých čias. Hoci bude Španiel v nadchádzajúcej sezóne suverénne najstarším jazdcom na štartovom poli, Grosjean verí, že bude aj naďalej na vrchole svojich síl.

„Alonsa mám naozaj rád,“ poznamenal Grosjean. „Obdivujem jeho prístup, jeho zanietenie na trati, jeho angažovanosť. Má viac ako 40 rokov, ale jazdí akoby mal 22. V každých pretekoch a v každom tréningu dáva zo seba to najlepšie, stále sa zlepšuje.“

„Spomeňme si na Kanadu, kde v kvalifikácii skončil na treťom mieste [v skutočnosti však obsadil druhú priečku, pozn. red.]. Na vode bol veľmi, veľmi silný. Spomínam si aj na Austin, kde kolidoval so svojím budúcim tímovým kolegom Lanceom Strollom.  Po tom, čo auto pristálo na trati, dokázal v pretekoch pokračovať a získal body,“ dodal Francúz.