logo F1online.sk

Herbert podporuje vstup Andrettiho do F1: Nechápem, v čom je problém

Michael Andretti
© Andretti Autosport
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 1. 2023

Hoci je Andretti Cadillac čoraz bližšie k vstupu do F1, aj naďalej čelí značnému odporu zo strany väčšiny tímov štartového poľa. Johnny Herbert nechápe, prečo tomu tak je. Uvedomuje si síce, že úlohu zohrávajú predovšetkým peniaze, no domnieva sa, že americká stajňa svojou prítomnosťou Formulu 1 výrazne obohatí.

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem začiatkom januára odhalil svoj plán započať proces vstupu ďalších tímov do Formuly 1, čo sa stretlo s nevôľou už v kráľovnej motoršportu pôsobiacich tímov. Andretti a Cadillac následne o pár dní neskôr oznámili, že majú záujem stať v poradí jedenástym tímom najvyššej motoristickej súťaže.

Johnny Herbert, bývalý pretekár Lotusu, Benettonu či Sauberu, počínaniu tímov nerozumie. Je mu jasné, že keď bude v F1 celkov viac, príjmy jednotlivých stajní budú o čosi nižšie. Podľa Brita však vstup Andretti Cadillacu do súťaže prinesie so sebou predovšetkým pozitíva.

„Nechápem, v čom je problém,“ vyslovil sa Johnny Herbert pre Total-Motorsport.com. „Keď som začínal v F1, mali sme na štartovom rošte 26 monopostov a vyzeralo to skvele. Páčilo sa mi bojovať s viacerými autami.“

„Na štartovom rošte sa tiež vďaka tomu môže naraz ocitnúť väčšie množstvo pilotov.“

„Hovorí sa, že tímy sú chamtivé a strážia si banku s peniazmi, ktoré dostanú. Chápem to, no pre F1 je najdôležitejšie mať ďalší americký tím.“

Za predpokladu, že sa Andretti Cadillacu podarí dostať sa na štartový rošt, bude sídliť v americkej Indiane. „Pobočku“ však bude mať aj v Európe, konkrétne vo Veľkej Británii. V tíme tiež avizujú, že majú v pláne angažovať aspoň jedného amerického jazdca.

Podľa Herberta bude Andrettiho prínos pre F1 spočívať najmä v tom, že sa jedná o veľký a silný tím, ktorý v súčasnosti pôsobí v sériách ako IndyCar či Formula E. Meno Andretti sa takisto spája s Formulou 1 samotnou, veď otec Michaela Andrettiho (ktorý stojí za celým projektom Andretti Cadillac), Mario Andretti, je majstrom sveta z roku 1978.

„Ak poznáte motoršport, poznáte aj Andrettiho,“ poznamenal Herbert. „A ak ste o nich nepočuli, tak o nich ani nikdy počuť nebudete, pokiaľ im nedovolíte vstúpiť do F1.“

„Dúfam, že do súťaže vstúpia, pretože to len pridá na dráme v F1. Mali by sme tiež mať na štartovom rošte viac áut.“

„Vždy bude niekto najrýchlejší a niekto najpomalší. Nikdy to inak nebude. Čím viac áut, tým lepšie,“ dodal Herbert.

Súvisiace články