logo F1online.sk

Sulajem: Je len otázkou času, kedy Ferrari opäť vyhrá

Spoločná fotka Ferrari, Binotto, Leclerc, Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 1. 2023

Ferrari je aj naďalej najúspešnejším tímom štartového poľa, no v Pohári konštruktérov triumfovalo naposledy v roku 2008 a v súťaži jednotlivcov dokonca ešte o rok skôr. Aj keď sa z Maranella na pravidelnej báze ozýva, že v tomto či onom ročníku sa už ľady konečne prelomia a Scuderia zvíťazí, tifosi zostávajú skeptickí. Naopak, pomerne optimisticky vidí vyhliadky Ferrari prezident FIA Mohamed bin Sulajem. Ten síce netvrdí, že Scuderia vyhrá už v nadchádzajúcej sezóne, ale je to vraj len „otázka času“.

Ferrari odvtedy, čo naposledy zvíťazilo v šampionáte, už niekoľkokrát vymenilo celú jazdeckú zostavu. Veľké nádeje sa vkladali do Sebastiana Vettela, ktorý pôsobil v Maranelle v rokoch 2015 až 2020. Nemec ale úspešný nebol, rovnako tak aj niekoľko jeho predchodcov či nástupcov.

Za veľkého ašpiranta na titul bol v minulej sezóne považovaný Charles Leclerc, ktorý sa na začiatku šampionátu ujal vedenia. Scuderia však dokázala držať tempo s Red Bullom len v prvej polovici ročníka, následne začala zaostávať.

Ferrari sa pre tento neúspech rozhodlo vyvodiť dôsledky a Mattiu Binotta tak na poste šéfa tímu nahradí Frédéric Vasseur.

„Rozhodnutie bolo vyvodené na základe predvádzaných výkonov,“ okomentoval zmenu vo vedení Ferrari Mohamed bin Sulajem. „Keď Ferrari vyhrávalo, mali v tíme veľkú rozmanitosť. Nejde však o to, či sú Taliani lepší ako Francúzi alebo Nemci. Ide o to nájsť tu správnu osobu.“

Len čas ukáže, či sa Vasseurovi podarí splniť to, čo jeho predchodca nedokázal. Sulajem si myslí, že Ferrari skôr či neskôr vyhrá. Je ale otázne, či vtedy ešte bude pri kormidle Francúz.

„Aj keby mali všetky tímy rovnaký motor a rovnakého šéfa tímu, na konci sa môže radovať z výhry iba jeden tím,“ vyslovil sa Sulajem. „Či má Ferrari tie správne ingrediencie, to nevie nikto okrem nich samotných. Ferrari však vie, ako sa vyhrávajú preteky či majstrovstvá, nie je to pre nich nič nové. Je len otázkou času, kedy opäť vyhrajú.“

Rodák zo Spojených arabských emirátov sa tiež vyjadril na margo Aston Martinu. Verí, že britský celok dokáže svoje smelé ambície splniť a v najbližších rokoch sa zapojí do bitky o titul.

„Mali by to dokázať. Verím v to tiež preto, že vidím, ako pokračujú v investovaní a tiež kvôli tomu, že majú inteligentného chlapíka akým je Fernando Alonso.“

„V prvom rade je dôležité mať výkon, vyhrávať je veľmi ťažké. Mohli ste to vidieť v prípade Ferrari, ktoré nevyhralo. Bolo to však preto, že je pomalé? Nie. Je to aj o spoľahlivosti, manažmente, je to prepojená nádoba.“

„Domnievam sa, že Aston Martin nemá problém s financiami. Možno len potrebuje robiť veci inak. Zmeny, ktoré teraz pán Stroll do tímu priniesol – nového jazdca, disciplínu či personál, sú taktiež veľmi dôležité,“ doplnil Sulajem.