logo F1online.sk

Sargeant verí, že pri jeho angažovaní nezohralo úlohu občianstvo: Snáď to bola len náhoda

Logan Sargeant
© Twitter/Logan Sargeant
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 1. 2023

Hoci Spojené štáty americké vychovali takých majstrov sveta, akými sú Phil Hill či Mario Andretii, už je to nejaký piatok, čo v F1 naposledy jazdil pretekár s americkým občianstvom. To sa však čoskoro zmení. Williams totiž pre nadchádzajúcu sezónu podpísal Američana Logana Sargeanta. Ten verí, že si miestenku v kráľovnej motoršportu vypýtal svojimi výkonmi a sedačka mu nebola ponúknutá len na základe toho, akým pasom disponuje.

Spomedzi Američanov sa vo Formule 1  naposledy predstavil Alexander Rossi v roku 2015, ktorý odjazdil päť pretekov za už neexistujúci Manor. Keby sme však chceli nájsť pretekára, ktorý absolvoval v F1 celú plnohodnotnú sezónu, museli by sme zájsť ešte ďalej do histórie. Tí z vás, ktorí najvyššiu motoristickú súťaž už nejaký ten rok sledujete, isto viete, že ním bol Scott Speed v ročníku 2006. Odvtedy ubehlo ale dlhých sedemnásť rokov.

Ak by sa Formula 1 v USA netešila čoraz väčšej obľube, je možné, že by sme na Američana na štartovom rošte čakali ešte dlhšie. Dvadsaťdvaročný Sargeant však verí, že si miesto v F1 vypýtal sám a to, že je držiteľom amerického občianstva, je len šťastná zhoda náhod.

Sargeant bude prvým Američanom na štartovom rošte po niekoľkých rokoch, no vrásky na čele mu to nerobí.

„Domnievam sa, že na to, aby som sa dostal do F1, som vynaložil rovnako veľa úsilia ako ktokoľvek iný,“ vyslovil sa Logan Sargeant.

Dúfam, že USA budem dobre reprezentovať a Američanov urobím hrdými. Ak mám však pravdu povedať, necítim sa byť pod nejakým veľkým tlakom, je to tak, že sám mám od seba veľké očakávania.“

V USA sa v súčasnosti konajú až tri podujatia Formuly 1. Naskytá sa tak otázka, či za angažovaním Sargeanta nie je len snaha zapáčiť sa americkému trhu. Mladík si to nemyslí.

„Rád by som si myslel, že to, že mám americké občianstvo, je len šťastná náhoda. Ako som už povedal, v posledných rokoch som tvrdo pracoval, dokonca som sa, keď som bol malý, zaviazal, že sa raz do Európy presťahujem, aby sa mi splnil sen.“

„Myslím si, že v juniorských kategóriách som si počínal veľmi dobre. Teším sa na uzavretie tejto kapitoly a na prechod na ďalšiu,“ dodal Sargeant.

Súvisiace články