logo F1online.sk

Massa o Brazílii 2008: Nezáviselo to na mne, ale na tých za mnou. Vyššie som skončiť nemohol

Felipe Massa – Brazília 2008
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 1. 2023

Od legendárnej VC Brazílie 2008 ubehlo viac než štrnásť rokov, no stále sa nájde množstvo fanúšikov Felipeho Massu, ktorí sa nevedia zmieriť s Brazílčanovou prehrou v šampionáte. Netýka sa to ale samotného pretekára. Ten sa cez porážku, hoci mimoriadne trpkú, dávno preniesol. Priznáva však, že po tom, čo sa dozvedel, že nie je majstrom sveta, bol pochopiteľne mimoriadne sklamaný, no zároveň plne vedomý si toho, že si v pretekoch už lepšie počínať nemohol.

Massa bol po prejazde cieľom majstrom sveta, no len po dobu 39 sekúnd. Akonáhle uvidel šachovnicovú vlajku Lewis Hamilton na piatom mieste, Brazílčan klesol v šampionáte na druhú priečku.

Rodák zo Sao Paula po zistení, že mu titul ušiel pomedzi prsty, pochopiteľne neskrýval sklamanie. Rátal však so všetkými možnosťami  – dobrými či zlými, veď na trati vládol v posledných kolách pretekov totálny chaos.

„Správa, že nie som majster sveta, určite nebola tá, ktorú som očakával,“ priznal Felipe Massa pre poľský Świat Wyścigów. „Keďže sa však v pretekoch dialo všeličo, pričom ku koncu pršalo, tak som si bol vedomý, že to môže dopadnúť akokoľvek. Tak som to aj bral. Lewis bol uprostred súboja, takže som vedel, že to môže byť pre mňa dobré, ale aj zlé.“

„Potom, keď mi [Rob Smedley, bývalý pretekový inžinier Felipeho Massu] povedal túto správu, bol som sklamaný, ale vyhral som preteky. Nezáviselo to na mne, záviselo to od tých za mnou. Nemohol som urobiť nič viac. Počínal som si najlepšie, ako som mohol.“

Massa aj napriek tomu, že si sen stať sa majstrom sveta, o ktorom sníva každý jeden z pretekárov štartového poľa, nesplnil, na svojej kariére by nič nemenil.

„Nič meniť nepotrebujem, veľa som sa toho naučil,“ poznamenal víťaz jedenástich veľkých cien. „Čokoľvek sa stalo, stalo sa to preto, aby som sa z toho poučil. Mnohé chvíle v F1 som si naozaj užil, bola to skvelá životná skúsenosť. Naozaj by som nemenil nič. Samozrejme, že ak by som mohol požiadať o jednu zmenu, chcel by som, aby som v roku 2008 získal o jeden bod viac. Z nejakého dôvodu sa to ale nestalo a môj život to nakoniec nijak nezmenilo,“ doplnil 41-ročný Brazílčan, ktorý sa tiež rozhovoril o tom, na čom potrebuje do budúcej sezóny popracovať Ferrari, ak chce pomýšľať na víťazstvo v šampionáte.

„Potrebujú zlepšiť veci, ktoré nefungujú – v stratégii, ale aj v mnohých iných veciach. Na začiatku sezóny mali mechanické problémy. Mali problémy pri zastávkach v boxoch a urobili veľa zlých strategických rozhodnutí. Ak chcú zvíťaziť v šampionáte, tak musí byť všetko perfektné.“

„Myslím si, že po takejto sezóne je veci dôležité napraviť tým správnym spôsobom. Ak začnete veci meniť a vydáte sa nesprávnou cestou, nebude to dobré. Veci musíte zmeniť správnym spôsobom a najmä ich opraviť rýchlo. Musíte to stihnúť do posledných pretekov ročníka, aby ste boli v ďalšej sezóne lepší,“ dodal Massa.  

Súvisiace články