logo F1online.sk

Russell priznal, že na kamarátov v lepších tímoch trochu žiarli

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala15. 5. 2020

V štartovom poli nám v posledných mesiacoch vznikla pekná partia kamarátov, ktorej spoločné aktivity máme možnosť sledovať aj prostredníctvom moderných streamovacích služieb a sociálnych sietí. Je otázne, do akej miery tieto priateľstvá pretrvajú, keď sa začne v šampionáte lámať chlieb, no zatiaľ prebieha všetko pokojne. Taký George Russell vlastne nemôže nikomu ani nič vyčítať, keďže väčšinu svojej doterajšej kariéry v F1 strávil osamotený na chvoste štartového poľa.

Hoci v ročníku 2018 Formuly 2 Russell získal titul a s prehľadom porazil aj Landa Norrisa či Alexa Albona, nakoniec mu zostala najslabšia technika. Rodák z King’s Lynn priznáva, že svojim kamarátom v tomto smere aj trochu závidí.

“Všetci sme nováčikovia, všetci chceme zažiť úspešnú kariéru s víťazstvami, a to hneď teraz,” povedal v online rozhovore na instagrame Sky F1 Russell uvedomujúc si, že raz príde jeho čas. “Dokonca aj pri Nicovi Rosbergovi — neviem, koľko mal rokov, keď vyhral svoje prvé preteky, koľko rokov už bol v F1, ale videli sme, že ak odvádzate svoju prácu a podávate výkony, prídu aj príležitosti.”

“Viac toho teraz nemôžem urobiť. Keď vidím mojich kamarátov, ako sedia v autách s potenciálom na víťazstvá, je to niečo, čo im samozrejme trochu závidím, lebo tiež chcem byť tam hore a bojovať,” zdôveril sa, no opäť pripomenul: “V každom prípade viem, že pokým budem podávať dobré výkony a robiť si svoju prácu najlepšie, ako je v mojich silách, príležitosť príde, či to bude o rok, o dva roky, päť alebo desať. Mala by sa objaviť.”

George Russell ako všímavý a veľmi inteligentný zástupca paddocku vie o situácii v zákulisí oveľa viac než mnohí iní, no aj napriek tomu priznal, že všetky tie presuny jazdcov medzi tímami, ktoré sa v posledných dňoch zomelili, ho prekvapili.

“Možno som niečo vedel už v predstihu!” zasmial sa Russell. “Na začiatku ma to trochu prekvapilo, ale dáva to zmysel. V prípade napríklad takého Ferrari sa musíte starať aj o budúcnosť. S Charlesom a Carlosom by teoreticky mohli mať jazdeckú dvojku na najbližších päť, šesť či sedem rokov vybavenú.”

“V každej organizácii ľudia potrebujú stabilitu. Sú to dvaja mega dobrí jazdci vedľa seba, nuž a podobne je to s Landom a Dannym. Podľa mňa je to skvelé. Pre fanúšikov je fajn, keď sa veci trochu premiešajú, je to výborné i pre média, milujú to. A je to paráda aj pre mladé pušky v F1, dvaja mladíci sú vo Ferrari, dvaja mladíci v Red Bulle, v McLarene máme Landa,” vyratúval odborník aj na prípravu prezentácií.

Lando Norris sa v tíme rozlúči s Carlosom Sainzom, s ktorým tvorili výbornú a vtipnú dvojku, no od budúcej sezóny mu bude robiť kolegu šoumen iného kalibru. Okrem šoumenstva mu však nechýba ani rýchlosť a dravosť.

“Pre Landa bude dobré, že Daniel príde do McLarenu, tú výzvu si vychutná,” myslí si Russell. “Mať pri sebe silného tímového kolegu je pre Landa win-win situácia a pre šport je to vzrušujúce. Daniela ešte čaká pár rokov a spolu s Landom by mohli McLaren ťahať tiež štyri, päť, šesť nasledujúcich rokov. Keď sa na to pozriete z tohto uhla pohľadu, dáva to zmysel. Ako som už povedal, pre šport je to vzrušujúce.”

A kedy sa konečne dočká prvých súbojov v prvej desiatke aj Russell? Valtterimu Bottasovi tento rok vyprší zmluva a Lewisovi Hamiltonovi rovnako… “Faktom je, že teraz som zmluvne viazaný s Williamsom. Nie je žiadnym tajomstvom, že mám kontrakt aj s Mercedesom, v podstate ma vlastnia, sú moji manažéri. Teraz sa ale koncentrujem na prácu, ktorú mám pred sebou. Neradi komentujeme špekulácie.”