logo F1online.skF1online.sk

Wolff: Poskakovanie nám trhalo motory

Lewis Hamilton a George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 12. 2022

Pohonné jednotky Mercedes ukázali v priebehu sezóny 2022 priam železnú spoľahlivosť. Motorári v Brixworthe vytvorili skutočne trvácny produkt a – na rozdiel od Ferrari či Renaultu – sa ich sezóna zaobišla bez početnejších penalizácii. Tieto kvality potvrdili motory Mercedes aj v útrobách zákazníckych tímov, hoci podľa zástupcov stajne to nebol vôbec jednoduchý rok.

Sezóna plná výziev pre všetky zúčastnené strany. Inžinieri desiatky tímov sa počas poslednej sezóny poriadne zapotili a dvojnásobne to platí pre Mercedes, kde mali čo robiť, aby sa vyhrabali z počiatočných problémov, ktoré sa stelesnili v problémoch s poskakovaním monopostu.

„Na začiatku sezóny sme na našej pohonnej jednotke badali určité výkyvy,“ povedal v celoročnom hodnotení sezóny na sociálnych sieťach Mercedesu Toto Wolff. „Nepáčili sa nám niektoré aspekty dávkovania výkonu a jazdných vlastností motora. S blížiacim sa zmrazovaním vývoja si ty (Hywel Thomas, šéf motorového oddelenia Mercedesu, pozn. red.) a tvoj tím dokázali zlepšiť výkonnosť a vysporiadať sa s problémami s poskakovaním, ktoré trhalo naše motory.“

„Napriek tomu sme mali nesmierne spoľahlivý motor, ktorý mal uprostred aj na konci sezóny skvelú výkonnosť,“ pochválil svojho podriadeného Wolff.

So zmrazovaním vývoja pohonných jednotiek sa museli vyrovnať všetci dodávatelia. Do hry taktiež vstúpili nové palivá a, najmä v prípade Mercedesu, výzvy súvisiace s poskakovaním monopostov s ground effectom.

„Začalo byť celkom jasné, že motory dostávajú pekelne zabrať,“ povedal na margo tohto fenoménu Hywel Thomas. „Bolo až prekvapivé vidieť, ako boli niektoré súčiastky zasiahnuté nárazmi do zeme. Keď ste sledovali Lewisa a Georgea, ako vyzerali pri vystupovaní z áut, tak pohonné jednotky na tom boli podobne.“

Súvisiace články

Diskusia