logo F1online.sk

Motorové oddelenie Mercedesu prišlo o 120 ľudí, ale podľa Wolffa to nie je problém

Lewis Hamilton, Mercedes zozadu
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 7. 2023

Začala vývojová vojna na motorových oddeleniach. Aj keď sa rok 2026 zdá veľmi vzdialený, pre prácu vo Formule 1 to nie je vôbec ďaleko. Potvrdili to aj nedávne prestrelky medzi Red Bullom a Mercedesom ohľadne dodatočných zmien technických pravidiel pre motory. Tím okolo Tota Wolffa sa opäť ocitol trochu v defenzíve, čo sa Rakúšan snaží zaháňať absolútnou sebadôverou.

Aj keď si šéf Mercedesu v ostatných týždňoch trochu kopol do Red Bullu a jeho návrhov na zmenu pravidiel, mediálne špekulácie ponúkajú úplne iný obraz než Wolff, podľa ktorého Christian Horner nedôveruje svojmu novému motorovému oddeleniu ani Fordu ako technologickému partnerovi. Správy z Británie, priniesli ich v rovnakom čase magazín Autosport aj renomovaný reportér Joe Saward, však hovoria, že Red Bull má v skutočnosti náskok.

Podľa informácií portálu Motorsport.com prišiel Mercedes od spustenia projektu Red Bull Powertrains o 120 zamestnancov. Tím sa ocitol v náročnej situácii, keďže má na britskej pôde mocného konkurenta a skúsených inžinierov pre svoj projekt zháňa aj Audi. Všetky tri subjekty pritom naháňajú aj čerstvých absolventov, čo Mercedesu ešte sťažuje úsilie zaceliť medzery.

Napriek všetkému však boss stajne Toto Wolff tvrdí, že odliv mozgov nie je problém.

„Red Bull Powertrains je veľmi ambiciózny a veľmi odvážny projekt, čo som povedal už predtým. HPP (motorové oddelenie Mercedesu, pozn. red.) má tisíc zamestnancov, niektorí odišli do Red Bullu, ďalší aj do Ferrari a Renaultu. V skutočnosti sme však aj my získali ľudí od konkurencie,“ povedal Wolff.

„My sa nechválime, keď sa nám podarí získať zamestnancov Red Bullu. Nebudem hovoriť žiadne mená. Máme neustály prílev ľudí z Red Bullu, rovnako ako z iných tímov. Niečo také sa deje neustále,“ povedal Wolff.

Jeho slová podčiarkol aj šéf motorového oddelenia Mercedesu Hywel Thomas. „Mať konkurenta 60 kilometrov ďaleko je veľká zmena. Naposledy bol k nám takto blízko Cosworth v Northamptone.“

„Red Bullu sa podarilo získať množstvo zamestnancov a niektorí z nich tam išli od nás, nie je to žiadne tajomstvo a nie je to problém. Ľudia sa snažia o kariérny postup a chcú sa podieľať na rôznych projektoch. Prišlo k nám veľa dobrých ľudí, ktorí nahradili tých odchádzajúcich. Máme tiež skvelých zamestnancov, ktorých môžeme v organizácii posunúť vyššie,“ povedal Thomas.