logo F1online.sk

S Red Bullom sme si podali ruky na znak spečatenia dohody, znie z Porsche

Porsche, ilustračné
© Porsche
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 12. 2022

Je príbeh návratu automobilky Porsche do Formuly 1 na svojom konci? Podľa mnohých pozorovateľov áno, ale aj samotná automobilka ešte pri každej príležitosti živí špekulácie vyjadreniami, že túto kapitolu ešte nezavrhli.

Za pravdu dávajú pochybovačom aj posledné novinky z prostredia tejto úspešnej automobilky, s ktorou sa rozlúčil Fritz Enzinger. Práve on mal mať pod palcom rokovania s Red Bullom (vraj rokoval osobne so zosnulým Dietrichom Mateschitzom) o potenciálnom spojení a keď tie stroskotali, rozhodol sa Porsche zamávať a odísť. Minimálne teda reportér nemeckého portálu Speedweek Gerhard Kuntschik prehlásil, že keby sa dohodu medzi Red Bullom a Porsche podarilo spečatiť, tak by vo svojej práci pokračoval.

„Enzinger sa nechal počuť, že ak by dohoda nepadla, zrejme by pokračoval vo svojej práci pre skupinu Volkswagen,“ napísal Kuntschik.

Na tradičnú koncoročnú párty Porsche v Casino Weissach sa s ním prišlo rozlúčiť množstvo hostí. Nechýbal ani samotný generálny riaditeľ automobilky Oliver Blume, technický riaditeľ Michael Steiner, vedúci predaja Detlev von Platen a medzi 367 ďalšími hosťami sa vraj objavil dokonca aj legendárny Roger Penske, s ktorým teraz Porsche obnovilo spoluprácu vo vytrvalostných pretekoch.

O neúspešných rokovaniach s Red Bullom prehovoril aj sám šéf automobilky Oliver Blume, ktorého cituje spomínaný Speedweek.

„Rozhovory v skutočnosti išli veľmi dobre,“ prehlásil Blume. „Na znak spečatenia dohody sme si podali ruky, ale tá na poslednú chvíľu nebola skompletizovaná.“

„Chceli sme byť rovnocenný partner,“ doplnil Blume.

To v podstate potvrdzuje predchádzajúce slová Helmuta Marka a Christiana Hornera o tom, čo zapríčinilo neúspech rokovaní medzi Red Bullom a Porsche. Stajňa z Milton Keynes nechcela stratiť svoju nezávislosť, čo bolo nakoniec pri rokovaniach kľúčové.

„Každý sa musí sám rozhodnúť, či chce predať svoje akcie alebo nie. My s tým nemáme problém a sami sme sa zachovali férovo,“ hovorí šéf Porsche, ktorý si pri hodnotení ďalšej budúcnosti automobilky vo Formule 1 opäť nechal otvorené „zadné vrátka“.

„Teraz uvidíme, čo prinesie budúcnosť a čo pre nás bude atraktívne. Pred sebou máme obrovský program vo svete automobilových pretekov, na ktorý sa veľmi tešíme,“ dodal Blume.

Súvisiace články