logo F1online.sk

Verstappen neľutuje, že započal kariéru v Toro Rosso. Sargeantovi odkazuje: Uži si to!

Logan Sargeant
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 12. 2022

Max Verstappen vstúpil do najvyššej motoristickej súťaže už ako 17-ročný. Samozrejme, nedostal okamžite priestor v Red Bulle, ale spočiatku zamieril do tímu z Faenzy, kde zbieral cenné skúsenosti. Netrvalo dlho a po poldruha roku bol vďaka presvedčivým výkonom povýšený do „áčka“, kde nahradil Daniila Kvjata. Holanďan čas strávený v Toro Rosso neľutuje, ba práve naopak. Mladým jazdcom odkazuje, aby sa nikám neponáhľali a užili si aj účinkovanie v stajniach, ktoré nebojujú o popredné priečky. Veď raz sa snáď posunú do niektorého z top tímov.

V budúcej sezóne budeme mať na štartovom rošte hneď niekoľko nováčikov – Logana Sargeanta, Oscara Piastriho a Nycka de Vriesa. Je úsmevné, že zatiaľ čo Verstappen má v 25-rokoch odjazdených už 163 veľkých cien, o dva roky starší Vries hodlá svoje pôsobenie v F1 ešte len započať.

Dvojnásobný majster sveta, ktorý napriek mladému veku patrí medzi skúsenejších jazdcov poľa, má pre debutantov, špecificky Logana Sargeanta, niekoľko rád: „Uži si to,“ odkázal Max Verstappen mladému Američanovi počas rozhovoru pre NBC. „Je v tíme, v ktorom nebude bojovať o víťazstvá, ale možno je to dobré, pretože v prvom roku to nevyhnutne nepotrebujete a ani nechcete.“

„Samozrejme, každý chce vyhrávať, ale keď máte veľmi málo skúseností… Ja osobne som napríklad rád, že som začínal v Toro Rosso. Človek len zbiera skúsenosti, môže robiť chyby a naozaj nikto tomu nevenuje veľkú pozornosť,“ zamyslel sa dvojnásobný šampión.

Verstappen sa stal v roku 2015 najmladším pretekárom, ktorý kedy štartoval v F1. Zároveň je aj najmladším víťazom veľkej ceny, keďže už ako osemnásťročný triumfoval na Veľkej cene Španielska.

Holanďan dúfa, že Sargeant a ani ostatní nováčikovia na seba nebudú veľmi tlačiť napríklad preháňaním to s očakávaniami. „Dúfam, že sa v prvom roku veľa naučí a nebude na seba vyvíjať príliš veľký tlak, pretože je to úžasná príležitosť.“

„Vo Formule 1 je veľa úžasných jazdcov, ale on je tu zaslúžene, zaslúži si tu byť. Bude mať obrovskú príležitosť ukázať sa, keďže je Američan a v USA odjazdíme v tomto roku tri veľké ceny. Prajem mu len to najlepšie,“ uzavrel Verstappen.

Súvisiace články